Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Mercedes-Benz coupe

Mercedes coupé occasion: een imposant aantal mogelijkheden

Als tweedehands auto is een coupé van Mercedes altijd een overweging waard. Met de jaren bracht Mercedes immers een aantal topklasse coupés uit. Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste Mercedes coupés in de (recentere) geschiedenis. Maar wat, om te beginnen, is eigenlijk een coupé?

Coupé van couper

Het woord coupé (in de USA spreekt men van 'coupe') is het voltooid deelwoord van het Franse werkwoord 'couper', wat 'snijden' betekent. Zo was de allereerste coupé een 19e-eeuwse paardenkar, waarvan de voorzetels (die met de rug naar de bestuurder waren bevestigd) geí«limineerd of weggesneden werden. De klassieke coupé is een tweedeur met een vast dak, en is korter dan een saloon (of sedan in de USA). Meestal is er in een coupé dan ook slechts plaats voor twee passagiers vooraan, en eventueel een derde achteraan. De precieze invulling van de term coupé hangt overigens af van de fabrikant die de term gebruikt.

C Klasse: de vroege coupé van Mercedes

De Mercedes C Klasse is een reeks compacte executive wagens die in 1993 wordt geïntroduceerd ter vervanging van de Mercedes 190 (W201). Tot de komst van de A Klasse in 1997 was de C Klasse de meest compacte Mercedes reeks. Oorspronkelijk werden deze wagens overigens enkel verkocht als sedan of stationwagon. In de W230 Serie van 2000 wordt echter ook voor het eerst een fastback/hatchback coupéversie gepresenteerd. Na een facelift zou die bovendien hoge ogen gooien als de Mercedes-Benz CLC Klasse. Deze wagen werd geproduceerd tot in 2011, toen hij vervangen werd door een nieuw model gebaseerd op het W204 platform.

CLS Klasse: het opnieuw uitvinden van de Mercedes coupé

De CLS Klasse is een middelgrote vierdeur gemaakt door ontwerper Michael Fink in 2001. Deze luxecoupé werd gelanceerd in 2004 en is gebaseerd op het W211 platform, dat ook de E Klasse kenmerkt. Het is een belangrijke Mercedes in die zin dat hij de terugkeer markeert van de executive coupé in het Mercedes assortiment, nadat de E Klasse coupé in 1995 uit productie werd gehaald. In plaats van een coupé verkoos Mercedes toen om een kleinere coupé te maken, gebaseerd op de compacte C Klasse. Deze zogenaamde CLK Klasse werd uiteindelijk echter gebouwd op een verlengde C Klasse wielbasis, waardoor hij niet als compact, maar als middelgroot werd bestempeld.

CLA Klasse

De CLA Klasse is een compacte vierdeur luxewagen, gebaseerd op het platform van de Mercedes-Benz W176 A Klasse en de W246 B Klasse. Hij ging in premií¨re op de North American International Auto Show in januari 2013. De voorloper van deze klasse was de Concept Style Coupe van 2012.

E Klasse

Hoewel de E Klasse in 1995 een terugval van de coupé veroorzaakte, heeft deze bekende reeks van Mercedes sinds 2009 toch weer een aantal schitterende coupés in de rangen. Dat jaar werd immers de E Klasse coupé (samen met de convertible) voorgesteld op de Motor Show van Gení¨ve. De E Klasse coupé is gebaseerd op het W204 platform, dat ook hierboven werd vermeld, en waarop ook de 2012 C Klasse coupé werd gebaseerd.