Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mercedes-Benz GLK-Klasse

De Mercedes-Benz GLK-klasse staat voor compacte SUV's van Daimler

Jarenlang droegen de terreinwagens van het merk Mercedes-Benz het prestigieuze label "Made in Germany" niet. De productie van zijn echte offroaders, die vanaf 1979 als G-klasse in de collectie kwamen, gaf de fabrikant uit handen aan de Oostenrijkse specialist Steyr. Lees meer

Informatie over Mercedes-Benz GLK-Klasse

Toen tegen het eind van de jaren ’90 de eerste Sport Utility Vehicle (SUV) van Mercedes klaar was om in serieproductie genomen te worden, koos Daimler ervoor om deze nieuwe Mercedes-Benz M-klasse meteen daar te laten produceren waar toch al de meeste van deze voertuigen verkocht werden: in Amerika. Een Duitse productieplaats kozen de verantwoordelijken pas voor de compacte SUV’s uit de Mercedes-Benz GLK-klasse, die in 2008 de collectie completeerden.

De Mercedes-Benz GLK-klasse is gebaseerd op de middenklassemodellen van Daimler

Bij de Mercedes-Benz GLK probeerden de ingenieurs technisch en optisch gezien eigenschappen van de Mercedes C-klasse en M-klasse met elkaar te verenigen. Uiteindelijk had de Mercedes-Benz GLK echter het meest met de C-klasse gemeen. Hij deelde namelijk niet alleen de basis met de sedan, maar hij nam ook de aandrijvingstechniek van de vierwielaangedreven modellen uit de C-klasse over. Met zijn tot meer dan 20 centimeter verhoogde bodemvrijheid en het wat rechthoekige design had de Mercedes-Benz GLK daarentegen ook kenmerken van de Mercedes-Benz ML. Met zijn lengte van 4,53 meter en een breedte van 1,84 meter bleef hij qua afmetingen echter achter bij de in Amerika geproduceerde SUV.

De Mercedes-Benz GLK voor op straat en als offroader

De vierwielaangedreven modellen van de Mercedes-Benz GLK-klasse waren standaard vooral voor gebruik op straat gebouwd, zoals gebruikelijk in de klasse van de compacte SUV’s. Voor het rijden op onverharde ondergronden bood de fabrikant echter ook een offroad pakket aan waarmee de Mercedes-Benz GLK beter op moeilijk begaanbaar terrein kon rijden. Dit pakket bestond onder andere uit onderrijbescherming, een speciaal op terreinritten afgestemd elektronisch rijprogramma en een Hill-Holder. Het bijna tegenovergestelde was er ook: de Mercedes GLK was ook in een sportversie van de huiseigen tuners AMG verkrijgbaar. De kenmerken van deze AMG-modellen waren een diepergelegen chassis en AMG-spoilers aan de voor- en achterkant van de auto.

De motoren van de Mercedes-Benz GLK

De Mercedes-Benz GLK werd aangeboden in twee benzineversies met V6-motoren evenals met drie verschillende dieselmotoren. Het goedkoopste benzinemodel was de Mercedes GLK met een cilinderinhoud van drie liter en een prestatievermogen van 170 kW (231 pk). Hiermee kon de compacte SUV een maximumsnelheid van 210 km/u bereiken. Het topmodel had een cilinderinhoud van 3,5 liter en een prestatievermogen van 200 kW (272 pk). Daarmee had hij een maximumsnelheid van 230 km/u. Het gemiddelde brandstofverbruik was afhankelijk van de motor maximaal 10,6 liter (249 g/km CO2). Het zuinigste model met milieufeatures was de dieselvariant van de Mercedes-Benz GLK met achterwielaandrijving. Deze had een prestatievermogen van 125 kW (170 pk) en verbruikte gemiddeld zes liter brandstof (158 g/km). Het topmodel onder de diesels was de Mercedes-Benz GLK met 170 kW (231 pk).