Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-glk-front

Mercedes-Benz GLK-Klasse

1 / 3
mercedes-benz-glk-front
mercedes-benz-glk-side
mercedes-benz-glk-back

Sterke punten

  • Rijcomfort
  • Offroad capaciteiten
  • Afwerkingsniveau

Zwakke punten

  • Koffer en achterbank minder ruim
  • Lange optielijst
  • Hoog gewicht

Mercedes-Benz GLK (alle) : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz GLK (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes-Benz GLK: bouwsteen tot succes

De Mercedes GLK was de eerste poging van Mercedes om de markt van compacte luxe-SUV’s te betreden, maar met het model maakte het merk een fout: SUV-kopers geven over het algemeen niet om offroad prestaties. Praktisch gemak en een knappe stijl primeren, een euvel dat Mercedes heeft rechtgetrokken met zijn opvolger, de GLC, die zeer succesvol werd. Het betekent wel dat de GLK een interessante aankoop kan zijn voor wie wél een SUV zoekt die in het terrein sterk in zijn schoenen staat. Lees meer

Interesse in een Mercedes-Benz GLK-Klasse

Mercedes-Benz GLK-Klasse occasions
Mercedes-Benz GLK-Klasse dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • De Mercedes GLK onderscheidde zich van zijn rivalen, de BMW X3 en de Audi Q5, met zijn rijcomfort en zijn offroad prestaties. Het merendeel van de motorversies kreeg standaard vierwielaandrijving.
  • Aan boord was de afwerking van een erg hoog niveau. Bovendien waren er uitgebreide personalisatiemogelijkheden. Het kan dus lonen om een leuker aangeklede versie te zoeken.
  • In 2012 kreeg de GLK een facelift die flinke verbeteringen met zich meebracht, zowel qua uiterlijk, interieur en qua uitrusting. Als het budget het toelaat, is dit dus de versie die je wil.
  • De GLK is ook een erg praktische SUV, dankzij zijn trekvermogen tot 2,4 ton. Zelfs de minst krachtige benzinemotor mag 2 ton trekken.

Belangrijke gegevens

Motoren

Bij zijn lancering werd de Mercedes GLK geleverd met vier motoren: de 220 CDI, een viercilinder diesel van 170 pk, de 320 CDI van 224 pk, de 280, een 3 liter-V6 benzinemotor van 231 pk en tenslotte de 350, een 3,5 liter-V6 van 272 pk. 4Matic-vierwielaandrijving was standaard op alle V6-motoren. Later werd het gamma aangevuld met de GLK 200 CDI, een 143 pk (of 136 pk) sterke dieselmotor.

Met de facelift kwam er ook een GLK 200 op benzine van 184 pk, een viercilinder turbomotor net als de GLK 250 van 204 of 211 pk. Aan de top van het gamma levert de GLK 350 nu 306 pk, terwijl de GLK 350 CDI met 265 pk de krachtigste optie was op diesel.

Afmetingen

De Mercedes GLK is 4,53 meter lang, 1,84 meter breed en 1,70 meter hoog. Met een gewicht van rond de 1,8 ton is het geen lichte wagen. De koffer is met de achterbank rechtop niet bijzonder groot - 450 liter - maar met de achterbank plat kan je tot 1.550 liter aan bagage vervoeren. Bovendien is de ruimte gemakkelijk toegankelijk en moduleerbaar. Een groot pluspunt van de GLK is dat hij 2 tot 2,4 ton kan trekken.

De onderstaande tabel bevat de specificaties van de GLK 200

Productie 2008 - 2015
Lengte, breedte, hoogte 4.53 m, 1,84 m, 1,70 m
Wielbasis 2,75 m
Inhoud bagageruimte 450 - 1.550 l
Ledig gewicht 1.635 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.310 kg
Cilinderinhoud 1.991 cm³
Maximaal koppel 300 Nm
Topsnelheid 210 km/h
Acceleratie 0-100 km/h in s 8,8 s
Tankinhoud 66 l
Verbruik 7,2 l/100km
CO2-uitstoot 168 g/km

Uitvoeringen

Voor de facelift waren er geen verschillende uitvoeringen te krijgen van de Mercedes GLK, personaliseren ging exclusief via de lange optielijst, waar je onder meer het AMG-pakket kon aanvinken. Na de facelift had je wel een naamloze instapversie, de Ambition en de Prestige. De GLK kon uitgebreid gepersonaliseerd worden, met onder meer knappe materialen voor het interieur, maar je moest er wel voor betalen.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De goedkoopste Mercedes GLK’s op de occasionmarkt zijn te vinden vanaf een dikke 8.000 euro, maar dat zijn exemplaren met een extreem hoge kilometerstand, mechanische gebreken en/of bestemd voor export. Het mooiere aanbod begint bij zo’n 14.000 euro, waarbij de zwakkere dieselmotoren het goedkoopst te vinden zijn. De faceliftversie is te vinden vanaf zo’n 17.000 euro en heeft een flink opgeknapt interieur.

Design

Exterieur

Wie het gevoel heeft dat hij het design van de Mercedes GLK ergens van kent: dat klopt. Mercedes heeft namelijk het hoekige ontwerp gerecycled voor de nieuwere GLB, aangezien de GLC als opvolger van de GLK voor een ronder design ging. De GLK staat op het platform van de C-Klasse maar kreeg ook elementen van de G-Klasse mee. In 2012 kreeg het model een grondige facelift, met nieuwe bumpers, lichtblokken en een herwerkt motorengamma.

Interieur

Aan boord wilde Mercedes de GLK beter aankleden dan de C-Klasse waarop hij was gebaseerd, met de stoelen van de ML en de Comand-bedieningsknop van de S-Klasse, maar de afwerking was niet zo geslaagd. Ook de instap achterin werd bemoeilijkt door de kleine deuren en de stoelen zaten vrij hard en boden weinig steun. De facelift bracht hier grondige veranderingen met zich mee, met onder meer een volledig nieuwe middenconsole, een verbeterde afwerking met nieuwe materiaalkeuzes en verbeterde stoelen.

mercedes-benz-glk-interior

mercedes-benz-glk-seats

Rijhulp en veiligheid

De Mercedes GLK haalde de maximale 5 sterren van Euro NCAP, en wist ook de Amerikaanse veiligheidsinstanties te overtuigen met zijn veiligheid. Aan boord had je 9 airbags en optioneel kon je kiezen voor een parkeerhulp, een 360°-camera, adaptive cruise control, noodremhulp, een rijstrookassistent en een dodehoekmonitor.

Alternatieven

De Mercedes GLK had als concurrenten vooral de BMW X3 en Audi Q5. De GLK was daarbij de meest comfortabele van het stel en ook offroad stond hij het sterkst in zijn schoenen, maar qua rijdynamiek en binnenruimte hinkte hij achter. De rest van de concurrentie bestond onder meer uit de Range Rover Evoque, Volvo XC60 en de Lexus NX, die aan het einde van zijn carrière werd gelanceerd. De GLK werd opgevolgd door de GLC, die vanaf zo’n 25.000 euro is te vinden tweedehands.

FAQ

Hoeveel kost de Mercedes GLK?
De goedkoopste Mercedes GLK’s op de occasionmarkt zijn te vinden vanaf een dikke 8.000 euro, maar dat zijn exemplaren met een extreem hoge kilometerstand, mechanische gebreken en/of bestemd voor export. Het mooiere aanbod begint bij zo’n 14.000 euro.
Is de Mercedes GLK betrouwbaar?
Over het algemeen is de Mercedes GLK een betrouwbare auto. De vaakst gemelde problemen zijn de injectoren van de viercilinder diesels, waar een recall voor is gebeurd, en slijtende kettingen op de GLK 350.
Hoeveel mag de Mercedes GLK trekken?
De Mercedes GLK mag tot 2,4 ton trekken met het grootste deel van de motoren. Zelfs de basismotoren mogen 2 ton trekken.

Modellen