Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-r-klasse-front

Mercedes R-Klasse

1 / 3
mercedes-benz-r-klasse-front
mercedes-benz-r-klasse-back
mercedes-benz-r-klasse-side

Sterke punten

  • Comfortabele lange-afstand cruiser voor zes
  • Ook als verlengde versie beschikbaar
  • Goede toegang achterin

Zwakke punten

  • Erg uitgebreide lijst met opties, ietwat onoverzichtelijk
  • Hoog gewicht
  • Relatief korte tijd in productie

Mercedes-Benz R-Klasse (alle) : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz R-Klasse (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes R-Klasse: luxueuze monovolume

In 2005 lanceerde Mercedes de R-Klasse. Hij was bedoeld als een voertuig dat meer ruimte bood dan een sedan of break maar toch niet als zware terreinwagen zou worden gezien. Het was de periode waarna de crossovers opkwamen, waardoor Mercedes maar één generatie van deze MPV (multi-purpose-vehicle) bouwde. Lees meer

Interesse in een Mercedes R-Klasse

Mercedes R-Klasse occasions
Mercedes R-Klasse dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Goede redenen

  • Bij Mercedes werden zeszitters lange tijd geassocieerd met limousines, en ook de E-Klasse Kombi had een versie met zeven zitplaatsen waarbij de twee achterste zitpaatsen tegen de rijrichting in werden opgesteld. Deze R-Klasse bewees dat het ook anders kon.
  • De R-Klasse was bijna 5 meter lang en toch vond Mercedes het nodig om zomaar een verlengde versie op de markt te brengen. Die deed nog eens 23,5 centimeter bij de totale lengte. Dat deed Mercedes door de wielbasis te verlengen en zo kwam die extra lengte de achterste inzittenden ten goede.
  • Wie achterin zat, had een goede toegang tot de auto. In tegenstelling tot andere MPV’s had de Mercedes R-Klasse geen schuifdeuren maar gewoon openscharnierende deuren achteraan. Toch boden de wegklappende stoelen een ruime toegang tot de derde zitrij. In de verlengde versie is ook het achterportier langer. Ook vanuit de koffer was de achterste zitrij makkelijk bereikbaar.

Belangrijke gegevens

Motoren

De R-Klasse is van 2006 tot 2013 op de markt geweest. Dat weerhield Mercedes er niet van een heel scala aan motoren aan te bieden in deze miskende R-Klasse. Zo was er bij de lancering bijvoorbeeld keuze tussen een R 280, R 350 of R 500 motor bij de benzinemotoren. De drie motoren produceerden een vermogen van respectievelijk 231, 272 en 306 pk.

Door de jaren heen werden de versies aangevuld dan wel afgewisseld door diverse andere motoren. Voor de facelift in 2010 ging het dan om de R 300 met 231 pk, de R 30O CDI met 190 pk, de R 320 CDI met 224 pk en de R 350 CDI met 224 pk. Helemaal bovenaan kwam dan de R 63 AMG te staan, voorzien van liefst 510 pk. Na de facelift in 2010 werden de laatste motorisaties behouden, al verdween de AMG wel uit het gamma. Alle motorversies waren standaard uitgerust met een automatische versnellingsbak. De R 350, R 280 CDI en R 300 CDI kregen optioneel 4MATIC vierwielaandrijving, voor de R 500, R 63 AMG, R 320 CDI, R 350 CDI was dit standaard.

Afmetingen

Een kolos mag je de R-Klasse wel noemen. Om zeven personen in relatieve luxe en comfort te vervoeren heeft Mercedes er een flinke auto van gemaakt. Zo meet de gewone R-Klasse 4,92 meter lang, de verlengde versie is zelfs 5,16 meter lang. De breedte en hoogte bedragen respectievelijk 1,92 meter en 1,66 meter. De kofferruimte is voor zes personen ruim te noemen, voor zeven inzittenden is deze wat krapper. Zo kan er tussen de 244 en 1.950 liter geladen worden in de gewone R-Klasse, de R-Klasse Lang neemt minstens 344 liter bagage mee en stopt met inladen bij maximaal 2.385 liter. Zo’n R-Klasse weegt dan weer wel wat, en zit qua gewicht op 2.030 kg voor de kortere versie, 2.075 voor het langere model.

Uitvoeringen

Mercedes werkte bij de R-Klasse niet met aparte uitrustingsniveaus. Daarentegen kon de klant wel kiezen voor een versie met vijf, zes of zeven zitplaatsen. Daarnaast waren er dus en ‘korte’ en ‘lange’ versie, al is in dit geval ook de ‘kortere’ versie nog altijd een behoorlijk lang model.

Prijzen

Ten tijde van de productie van de R-klasse (gestopt in 2013) lagen de prijzen van nieuwe modellen in de tweede generatie tussen de 78.000 euro en iets boven de 90.000 euro.

Als occasion is de auto anno nu uiteraard vele malen goedkoper, prijzen rond de 26.500 euro zijn daarbij veel voorkomend. Houdt er rekening mee dat het model onder andere veel als taxi werd gebruikt door bedrijven. Dit kan in sommige occasion aanbiedingen tot enorme kilometerstanden leiden. Sla deze volledig uitgeperste modellen voor de absolute bodemprijs (rond de 10.000 euro voor de oudere generatie, bijvoorbeeld) liever over en zoek in plaats daarvan een R-klasse met een minder hoge kilometerstand.

Design

Exterieur

Bij de lancering wilde Mercedes de link met de modellen met de dubbele ovalen koplampen behouden. De R-Klasse kreeg dan ook nogal opvallende vissenogen, die een Fiat Multipla naar de kroon steken. Verder was de Mercedes R-Klasse vrij onopvallend ontworpen. Wie de wagen langs de zijkant aanschouwt, ziet de ronding in de ramen, die een beetje vloekt met de rechte hoek die dak en koffer maken. Tweemaal knipperen en je ziet een Ssangyong Rodius, al is dat geen compliment.

Interieur

Mercedes was het aan zijn stand verplicht om de maximaal zeven inzittenden in alle luxe en comfort te vervoeren. Het dashboard komt uit de S-Klasse van die generatie en biedt dan ook hetzelfde niveau van kwaliteit. Tegenwoordig komt het infotainment dan wel wat verouderd over, destijds was het van topklasse. Ook de stoelen bieden het nodige comfort.

mercedes-benz-r-klasse-interior mercedes-benz-r-klasse-seats

Veiligheid

De Mercedes R-Klasse was uitgerust met onder andere zijdelingse airbags en kreeg ook ESP. Hij kreeg ook een achteruitrijcamera en Blind Spot Warning. Een crashtest door EuroNCAP werd niet uitgevoerd.

Alternatieven

De concurrenten van de R-Klasse in Europa waren schaars. De luxueuze versies van de Volkswagen Sharan, Multivan of Lancia Zeta konden misschien nog wel tippen aan de R-Klasse, eigenlijk was hij vooral bedoeld om Amerikaanse concurrenten het hoofd te bieden. Daaronder werden bijvoorbeeld de Honda Odyssey en de Cadillac Escalade verstaan.

FAQ

Is de R-Klasse een betrouwbare auto?
De kilometerstanden van occasion modellen geven alvast een indicatie maar de Mercedes R-Klasse is over het algemeen een betrouwbare auto. Hij heeft wel wat nadelen van het hoge gewicht, waardoor de ophanging het sneller dan gemiddeld kan begeven. Ook de luchtvering durft wel eens lekken.
Hoeveel personen kunnen meereizen in de R-Klasse
De R-Klasse was ontworpen om minstens vijf personen mee te nemen. Er zijn ook versies met zes plaatsen en zeven plaatsen op drie rijen, al wordt bij de versie met zeven plaatsen de kofferruimte wel erg beperkt.
Had de R-Klasse ook vierwielaandrijving?
Ja, naargelang de motorisatie was de R-Klasse uitgerust met 4MATIC vierwielaandrijving, alleen de basismotorisaties kregen louter achterwielaandrijving.