Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Subaru Forester

Subaru Forester: Motor Trend SUV van het Jaar 2014

De Subaru Forester is een compact crossover Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt geproduceerd sinds 1997 door het Japanse Subaru. Hij deelt er zijn platform met de Subaru Impreza. Er zijn 4 generaties: SF (1997-2002), SG (2000/08), SH (2008/12) en SJ (vanaf 2012). Zowel in 2009 als in 2014 wordt de Forester het SUV van het Jaar voor Motor Trend Magazine. In 2014 is het ook de Best Car to Buy volgens Car Connection USA. Lees meer

Alternatieve modellen

De Subaru Forester technisch bekeken

De Subaru Forester wordt geïntroduceerd op de Motor Show van Tokyo in november 1995. Dan verschijnt daar namelijk de Subaru Streega, de conceptauto die het productiemodel voorafgaat. Dat productiemodel verschijnt in februari 1997 en valt meteen op als een van de eerste, opkomende crossover SUV’s. Het voertuig ziet er daarbij nog uit als een gewoon passagiersvoertuig maar hij staat hoger en heeft hogere zitplaatsen. De motor heeft vierwielaandrijving. De reclameslogan vat deze combinatie als “SUV Tough, Car Easy”: stoer als een SUV en gemakkelijk als een auto. Om de slogan waar te maken wordt het Impreza platform voorzien van een grotere 2.5 DOHC boxermotor, de EJ25D H4 uit de Subaru Outback. Hij heeft een kracht van 167 PS (123 kW en 165 pk aan 5600 rpm).

In thuisland Japan vervangt de Forester zo de Subaru Impreza Gravel Express, die in de USA Subaru Outback Sport heet (en daar nog even blijft doorrijden naast de Forester). Hij concurreert er meteen met de Nissan Rasheen, die iets vroeger verschijnt. Daarnaast behoren ook nog de Toyota RAV4, de Mitsubishi RVR en de Suzuki Grand Vitara tot zijn belangrijkste concurrenten. In het Subaru aanbod zelf bevindt de Forester zich tussen de kleinere Impreza en de grotere Subaru Legacy.

De modellen met vierwielaandrijving maken daarbij gebruik van een automatische transmissie. Normaal gezien zendt die 60% van de trekkracht naar de voorwielen en 40% naar de achterwielen. Dit gebeurt via computersturing. Wanneer de transmissie op die manier een snelheidsverschil vaststelt tussen de voor- en achteras, zal hij de trekkracht van de achterwielen stelselmatig laten toenemen. Wanneer er kans is op slipgevaar kan de verdeling van trekkracht zo ook gelijkmatig (50/50) worden. Soortgelijk wordt bij versnellingen of opwaarts rijden de trekkracht van de voorwielen verminderd en naar de achterwielen gestuurd ter compensatie. Het omgekeerde gebeurt wanneer het voertuig bergafwaarts rijdt of remt. Zo wordt de remkracht vergroot en verkrijgt men een betere stuurcontrole.

De nieuwe generatie Subaru Forester

De vierde generatie Subaru Forester verschijnt in 2012, op de Motor Show van Guangzhou en in 2013 op de Internationale Auto Show van New York. De auto krijgt hier heel wat nieuwigheden. Zo verschijnt er nu bijvoorbeeld een CVT en heeft het voertuig minder trekkracht dan voorheen. Maximaal kan hij nu 680 kg trekken in de USA en dubbel zoveel in andere markten. Ook de ophanging wordt herzien en sportiever gemaakt. De wielen zijn nu 18". Deze combinatie zorgt voor een beter gedrag in bochten en voor een betere algemene handelbaarheid. Het verbruik is met 7,35 liter per 100 km verbeterd (US EPA). De auto is iets langer en breder, en hij heeft een iets langer wielbasis (1").

Een nieuwe optie voor de topmodellen is de X-MODE, een 4x4 controlesysteem ontwikkeld voor moeilijke rijomstandigheden zoals slipgevaar en oneven wegdekken. Het weet de motor, transmissie en VDC samen te besturen.

Bijzonder is ook het EyeSight Driver Assist systeem, dat hier eerst verschijnt in de Forester Touring, het topmodel van de reeks, vanaf 2014. Het systeem gebruikt stereoscopische camera’s gemonteerd aan weerskanten van de achteruitkijkspiegel en biedt zo verschillende assistenties aan de bestuurder. Hiertoe behoren onder andere adaptieve cruisecontrol, LDW/LSW en een remsysteem dat anticipeert op aanrijdingen. Men kan EyeSight manueel in- en uitschakelen.

Subaru Forester modellen en prijsklassen

De Subaru Forester biedt 3 motormodellen aan, allemaal benzines. Het zijn de 2.5 i FB25 H4 van 2498 cc en 172 PS (127 kW en 170 pk aan 5800 rpm), de 2.0 XT FA20 H4 van 1998 cc en 253 PS (186 kW en 250 pk aan 5600 rpm) en de 2.0 XT FA20 H4 van 1998 cc en 280 PS (206 kW en 276 pk aan 5700 rpm).

De eerste variant wordt daarbij aangeboden met Base, Premium, Limited of Touring uitrustingen. Deze laatste uitrusting is het topmodel van de reeks. De 2.0 XT wordt enkel aangeboden als Premium of Touring.

Base en Premium modellen kunnen uitgerust worden met een manuele transmissie met 6 snelheden of met de Lineartronic CVT. Alle andere modellen zijn uitgerust met deze laatste transmissie. De X-MODE 4x4 en HDC (Hill Descent Control) zijn optioneel voor de 2.5 i Limited/Touring en voor de 2.0 XT Premium/Touring. Deze systemen worden niet aangeboden in de andere modellen.

Beoordelingen voor Subaru Forester

21 Beoordelingen

4,7