


Sterke punten
- Veel tractie dankzij quattro vierwielaandrijving
- Veilig bij hoge snelheid
- Hoogwaardige afwerking binnen en buiten
Zwakke punten
- Laag opstartvolume
- Verhoudingsgewijs hoge prijs voor een kleine auto
- Enigszins gevoelloze besturing
Audi S1 : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi S1, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Audi S1
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Rijtesten: Audi A3 – Getest: Audi A3

Review Audi Q4 E-Tron - Is-ie terecht duurder dan de Skoda Enyaq en VW ID.4?

Audi Q4 E-Tron: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Review: Audi A3 Limousine

Test occasion: Audi A4 – Videotest: Audi A4

Rijtesten: Audi A6 Allroad quattro 2.7 TDI – Imposante alleskunner
Alternatieve modellen
Goede redenen
- Uniek design voor sportieve autoliefhebbers.
- Compacte kleine auto maakt flexibel gebruik mogelijk.
- 170 kW (231 pk), quattro vierwielaandrijving en een sportonderstel zorgen voor hoge prestaties.
- De uitrusting doet geen afbreuk aan de veiligheid.
Belangrijke Gegevens
Motor
Audi verloste zijn klanten van de keuze-kwelling wat betreft de motor: er is slechts één variant van de motor. Dit was een lijn viercilinder benzinemotor met 2,0 liter cilinderinhoud en 170 kW / 231 pk. Aangezien de auto echter zowel als driedeursmodel en als Sportback leverbaar is, zijn er op dit punt kleine verschillen.
Je kunt niet over het hoofd zien dat de S1 een snel voertuig is. Zelfs wanneer het model in langzaam stadsverkeer rijdt, voelt de bestuurder de stuwkracht zodra hij het gas aanraakt. Als je een beetje gas geeft, zwelt het koppel letterlijk onder het gaspedaal vandaan.
De motor mag dan zijn roots delen met de Golf GTI, hij voelt veel krachtiger aan in de Audi S1. Niet alleen het relatief lage gewicht maakt hem sneller op de weg, maar ook de manier waarop het vermogen wordt geleverd, de dramatische kick wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt. Terwijl de motor het neusje van de zalm van de S1 is, mist de besturing wat gevoel. Maar het zijn minimale klachten: hij is toch zeer betrouwbaar.
Voor optimale tractie zorgt de permanente vierwielaandrijving, die bij Audi de prestigieuze naam "quattro" draagt en het vermogen van de Audi S1 over alle vier de wielen verdeeld. De fabrikant maakt in de Audi S1 geen gebruik van een dubbele koppeling en vertrouwt op een volledig gesynchroniseerde handgeschakelde zesversnellingsbak om het rijplezier te maximaliseren. De hoogste snelheid van de S1 is 250 km/u, en hij kan vanuit stilstand naar 100 km/u sprinten in een sportieve 5,8 tot 5,9 seconden.
Bij een gemiddelde rijstijl verbruikt de kleine auto tussen 7,0 en 7,3 liter premium benzine per 100 kilometer, afhankelijk van de banden, en ligt de CO2-uitstoot tussen 162 en 168 gram per kilometer. In combinatie met een 45-liter tank, stelt Audi een maximaal bereik van 642 kilometer.
Afmetingen
Met een lengte van 3,98 meter, een breedte zonder spiegels van 1,74 tot 1,75 meter en een hoogte van circa 1,42 meter behoort ook de Audi S1 met zijn hoge prestaties tot de kleine autoklasse. Hij weegt 1.390 tot 1.415 kilogram zonder bestuurder en brandstoftank. Zijn wielbasis van 2,469 meter is een perfect compromis tussen wendbaarheid in scherpe bochten en comfort op langere ritten. Naast de bestuurder is er in het interieur plaats voor tot drie andere inzittenden. De laadruimte bedraagt 210 tot 860 liter met neergeklapte achterbank (ter vergelijking: Opel Corsa en VW Polo hebben ongeveer 250 tot 300 liter zonder neergeklapte achterbank).
Bouwperiode | 2014 – 2018 |
---|---|
Lengte, breedte, hoogte | 3,98 m x 1,74-1,75 m x 1,42 m |
Wielbasis | 2,47 m |
Inhoud bagageruimte | 210 l |
Onbeladen gewicht | 1.390 -1.415 kg |
Toelaatbaar totaalgewicht | 1.765 - 1.790 kg |
Cilinderinhoud | 1.984 cm³ |
Koppel | 370 Nm bij 1.600-3.000 tpm |
Topsnelheid | 250 km/u |
Acceleratie van 0 tot 100 km/u | 5,8 - 5,9 s |
Tankinhoud | 45 l (Super Plus) |
Verbruik | 7,0 - 7,3 l/100 km |
CO2-uitstoot | 162 - 168 g/km |
Varianten
In 2014 presenteerde de fabrikant officieel de Audi S1. Destijds was hij verkrijgbaar in een driedeurs en een vijfdeurs carrosserieversie. Bij de facelift twee jaar later werd de driedeurs versie geschrapt. Vanaf 2016 werd de sportieve kleine auto alleen nog geproduceerd als vijfdeurs model, ook wel de "Audi S1 Sportback" genoemd. Afgezien van het aantal deuren verschillen de twee varianten van de Audi S1 slechts marginaal in hun afmetingen en prestaties. De carrosserievorm heeft geen invloed op de uitrustingsvarianten.
Prijs
De nieuwprijs van de Audi S1 als driedeurs bedraagt in 2014 29.950 euro, voor de Audi S1 Sportback-variant (vijfdeurs) minimaal 31.550 euro. Door diverse opties en uitrustingen zou de prijs van de Audi S1 echter ook snel boven de 40.000 euro kunnen uitkomen - een behoorlijk hoge prijs voor een kleine auto. Het goede nieuws: een goed uitgeruste occasion met lage kilometerstand is ook beschikbaar voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Een Audi S1 2.0 TFSI uit bouwjaar 2015 en een kilometerstand van ongeveer 66.500 km kost als occasion ongeveer 28.000 euro. Een Audi S1 Sportback 2.0 TFSI Quattro uit 2015 met een kilometerstand van 109.370 km kost op de occasionmarkt ongeveer 22.900 euro. Naast bouwjaar, motor en kilometerstand is het ook de moeite waard om prijzen te vergelijken met betrekking tot de optionele uitrusting.
Design
Exterieur
Aangezien de Audi S1 een sportieve variant van de modelserie is, is het design sterk gebaseerd op het A1-basismodel. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die de auto bijzonder maken.
De ontwerpers onderstrepen de sportieve ambities van de Audi S1 met wijzigingen aan de voor- en achterschort die hem sportiever doen lijken dan de A1. Scherpe randen, xenonkoplampen en de LED-dagrijverlichting geven de S1 een vastberaden uitstraling. Eén blik op de uitlaat van de Audi S1 doet de laatste twijfels over de racegenen van de S1 in rook opgaan: Vier verchroomde uitlaatpijpen trekken niet alleen de aandacht, maar maken ook een indrukwekkend geluid.
Op het gebied van kleurontwerp gaf Audi zijn klanten de ruimte voor individuele expressie. Portina White en Brilliant Black zijn de standaardkleuren, maar tegen meerprijs kunnen kopers ook kiezen uit verschillende metallic lakken (Glacier White, Floret Silver, Nano Grey, Scuba Blue, Mythos Black) en twee pareleffectlakken (Daytona Grey en Misano Red). Aangezien al deze kleuren ook beschikbaar zijn voor het A1-basismodel, heeft Audi ook twee exclusieve kleuren voor de S1 voorzien: Vegas geel en Sepang blauw pareleffect. Audi bood nog meer mogelijkheden voor visuele aanpassing met de optie om de dakboog en de dakkoepel in een contrasterende kleur te spuiten.
Terwijl de A1 standaard wordt geleverd met 15-inch stalen wielen, kunnen kopers van de Audi S1 zich verheugen op standaard 17-inch lichtmetalen wielen in 5-spaaks S-Design. Als 17-inch velgen nog niet genoeg waren, waren er nog meer opvallende alternatieven in verschillende 18-inch varianten. De geslaagde look wordt afgerond door details als aluminium-look buitenspiegelbehuizingen en S-dakrandspoiler.
Interieur
De sportieve indruk van de buitenkant wordt dankzij de uitstekende bouwkwaliteit naadloos voortgezet in het interieur van de Audi S1. Opvallend zijn bijvoorbeeld de standaard sportstoelen van een stof/ledercombinatie met bijpassende contraststiksels; zwart of staalgrijs fijn nappaleer was tegen meerprijs leverbaar voor de sportstoelen. De kleur van de voetruimtebekleding met de exclusieve instaplijsten past ook bij de kleur van het interieur.
De roestvrijstalen pedaalset en het driespaaks sportlederen stuurwiel zetten niet alleen de sportieve touch voort, maar zorgen ook voor een veilig gevoel tijdens het rijden. Kleine details zoals de uitgebreide gekleurde bedieningselementen (mono.pur) die gereserveerd zijn voor de S1 en een Specifieke versnellingspookknop ronden het design van de Audi S1 af.
Veiligheid
Bij een dergelijk sportief voertuig zijn niet alleen pure prestaties, maar ook een uitgebreide veiligheidsuitrusting van het grootste belang. De Audi S1 is daarom ook in deze categorie uitgebreid uitgerust en kan bijvoorbeeld punten scoren met volledige airbags en zijdelingse bescherming. Hulpsystemen zoals de "remhulp na aanrijding" behoren tot de standaarduitrusting. Extra intelligente assistenten zoals hill start assist, cruise control en parkeerhulp zijn verkrijgbaar tegen meerprijs. Het S-sportonderstel met instelbare dempers, stuurbekrachtiging en vierwielophanging achter zorgt voor maximale controle tijdens het rijden.
De veiligheidsinspanningen van Audi hebben hun vruchten afgeworpen: in de Euro NCAP crashtest kreeg de veiligheidsuitrusting de hoogste waardering (vijf sterren). Het basismodel A1 kwam ook in de top 5 van kleine auto's met het laagste aantal defecten volgens het TÜV Used Car Report 2021, dus kopers kunnen ook voor de Audi S1 uitgaan van een hoog betrouwbaarheidsniveau.
Alternatieven
Hoewel de Audi S1 een zeer succesvolle sportwagen is, heeft hij wel concurrentie. Met de Opel Corsa OPC stuurt de fabrikant uit Rüsselsheim een sportieve kleine auto met een basisprijs van minder dan 30.000 euro de race in. Potentiële kopers zouden ook kennis moeten nemen van de 200 pk sterke Subaru BRZ Sport, waarvan de basisprijs van net geen 33.500 euro hoger ligt dan die van de Audi S1, maar die wordt geleverd met een zeer uitgebreide uitrusting. De Mini John Cooper Works en de Citroën DS3 Racing bieden ook interessante alternatieven voor de Audi S1. Last but not least moeten autoliefhebbers eens kijken naar de interne concurrent VW Polo R WRC, die hetzelfde platform deelt met de Audi S1. Dus als je op zoek bent naar een sportieve kleine runabout met alledaagse functionaliteit, kun je bijna niet verkeerd gaan met de Audi S1, maar je bent zeker niet beperkt tot deze auto in je keuze.