Audi S1 te koop: tweedehands en nieuw

Audi S1

Audi S1

De Audi S1: sportieve hatchback en legendarische rallyauto

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam Audi op de markt met de rallyauto Audi S1. Deze Quattro met vierwielaandrijving stond bekend om zijn magische klankgeluid en deed menig autoliefhebber versteld staan. Met een 5-cilindermotor en zijn vierwielaandrijving brulde deze auto over de weg. Door de turbo - die het vermogen en het daarbij behorende geluid nog meer opvoerde - was dit een erg populaire rallyauto in het Groep B-rallykampioenschap. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Bekende rallyrijders als Röhrl en Blomqvist hebben met deze auto de indrukwekkendste prestaties neergezet. De in 2014 geïntroduceerde tweede generatie S1 bezorgt de autoliefhebbers weer kippenvel en doen vervlogen tijden herleven.

De nieuwe generatie Audi S1

De huidige Audi S1 is in vele opzichten gelijk gebleven aan de oude bekende rallyauto uit de jaren 80, al is er natuurlijk ook het nodige aan veranderd en vernieuwd. Het is de dikste en sportieve topversie van de Audi A1. De carrosserie is die van een compacte hatchback en niet die van een coupé, zoals we dat gewend zijn uit het verleden. Met zijn direct ingespoten benzinemotor met 4 cilinders, wijkt deze auto af van de 5-cilinder motor die in de oude S1 aanwezig was. Doordat deze motor kunstmatig door een turbo wordt beademd, komt het vermogen uit op 231 pk en wordt een absolute topsnelheid van 250 km/h gehaald. De S1 sprint van 0 naar 100 km/h in niet meer dan 5,9 seconden. Ofwel: een echt racemonster, dat ook als tweedehands auto zijn mannetje staat.

Tweede generatie ook met Quattro-vierwielaandrijving

De tweede generatie S1 is ook uitgerust met Quattro-vierwielaandrijving. Waar deze vroeger werd gebruikt om racetegenstanders de stuipen op het lijf te jagen, wordt deze nu benut om de aandrijfkrachten zo efficiënt mogelijk op de weg te krijgen. Als de sensoren in de vierwielaandrijving merken dat er te veel kracht op de voorwielen komt te staan, wordt de druk beter verdeeld door een lamellenkoppeling in de achteras. De power wordt dan gelijkmatig verdeeld over de voor- en achterwielen, waardoor er een betere grip ontstaat. Hierdoor kan de bestuurder gemakkelijk en snel door de bocht rijden. Ook in regenachtige en natte omstandigheden blijft de S1 een goede grip op het wegdek houden.

Comfortabel rijden in de S1

De handgeschakelde versnellingsbak en het gevoel dat de auto geeft, nodigen uit om er heerlijk mee te experimenteren. De meeste andere compacte hatchback auto's in dit segment beschikken over een automatische versnellingsbak, wat het toch net iets minder leuk en spannend maakt om er eens lekker mee te gaan toeren. De Audi S1 is niet leverbaar met de bekende S-tronic technologie.

Audi staat bekend om het comfortabele rijden. Ook bij de S1 is dit dik in orde. Tel daarbij op de sportieve prestaties die worden geleverd en de snelheid die wordt ervaren, en duidelijk is dat deze Audi een populaire wagen is. Ook op de tweedehands markt. Soepel door de bochten, een perfecte wegligging en een uitstekend geveerd onderstel. Door de goede vering en demping van de achteras wordt er geen hinder ondervonden van een slecht wegdek. Hiermee onderscheidt de S1 zich van de andere hatchback modellen die op de markt zijn. Ook voor dagelijks gebruik en lange afstanden is het een ideale en volwassen auto.

Verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren

De S1 gaat door het leven als de sportieve topversie van de A1 en dit model is naast de normale uitvoering ook leverbaar als driedeurs uitvoering en als Sportback. Zeker de Sportback-uitvoering is er een om van te watertanden. Een dubbel uitlaatsysteem, multimedia aan boord en een multifunctionele 3-spaaks lederen sportstuurwiel. Uitbreidbaar met sportstoelen en diverse multimedia-opties en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De Audi S1 is niet echt goedkoop te noemen. De nieuwprijs komt al gauw uit op vijftig mille. Met uitbreidingen gaat het richting de 65 mille. Het is dan ook interessant om naar een gebruikte auto van dit model te kijken. De Audi S1 biedt waar voor zijn geld en mag zeker gezien worden. De S1 heeft het gewenste comfort en is een erg snelle sportieve auto.

Beoordelingen voor Audi S1

2 Beoordelingen

5,0