Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-s1-front

Audi S1

1 / 3
audi-s1-front
audi-s1-side
audi-s1-back

Sterke punten

  • Veel tractie dankzij vierwielaandrijving
  • Hoogwaardige afwerking
  • Snelle hatchback

Zwakke punten

  • Relatief duur in aanschaf
  • Beperkte ruimte binnenin
  • Niet beschikbaar met automaat

Audi S1 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi S1, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi S1: kleine, stijlvolle sportieveling

De Audi S1 (2014 - 2018) is de sportieve versie van de compacte Audi A1, de kleinste auto van de autobouwer. De S1 onderscheidt zich van het basismodel vooral door zijn sportievere uiterlijk, krachtige motor en talrijke technische voorzieningen die zorgen voor maximaal rijplezier. Lees meer

Interesse in een Audi S1

Audi S1 occasions
Audi S1 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Unieke configuratie: kleine auto met veel vermogen, handbak en vierwielaandrijving
  • Potent design
  • Hoog uitrustingsniveau
  • Indrukwekkende prestaties

Technische gegevens

Motorisatie

In 2010 presenteerde Audi de A1 als compacte stadsauto. In 2014 was de auto toe aan een facelift. Met die update werd ook direct een extra variant toegevoegd aan het gamma, namelijk de S1. Hoewel het in feite een sportieve versie is van de A1, zet Audi de auto toch als losstaand model in de brochure.

Audi voorkomt keuzestress bij zijn klanten wat betreft de motor: er is slechts één variant beschikbaar. Dit was een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met 170 kW (231 pk) en 370 Nm. Aangezien de auto zowel als driedeurs en als Sportback (vijfdeurs) leverbaar is, zijn er op dit punt kleine verschillen.

In de basis is de motor dezelfde als die in de Golf GTI, alleen heeft hij van Audi meer vermogen gekregen in de S1, al is het slechts 10 pk. Bovendien beschikt de S1 over permanente vierwielaandrijving, bij Audi beter bekend als “quattro". Het zorgt ervoor dat de S1 zijn vermogen goed de weg op krijgt. Iets wat nog wel een punt is bij de Golf GTI, die enkel aandrijving heeft op de voorwielen. De fabrikant maakt in de Audi S1 geen gebruik van de S tronic, de automaat met dubbele koppeling, en vertrouwt op een handgeschakelde zesbak. Het biedt extra rijbeleving en sportiviteit, hoewel een automaat ook prima bij het premium karakter van Audi had gepast. De topsnelheid van de S1 is 250 km/u, en hij sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in 5,8 seconden. Deze cijfers gelden voor zowel de driedeurs S1 als de S1 Sportback.

Bij een gemiddelde rijstijl verbruikt de kleine auto zo rond de 7,0 liter benzine per 100 kilometer, en ligt de CO2-uitstoot rond 162 gram per kilometer.

Afmetingen

Met een lengte van 3,98 meter, een breedte zonder spiegels van 1,74 meter en een hoogte van circa 1,42 meter behoort ook de Audi S1 tot de klasse van compacte auto’s. De wielbasis is net geen 2,5 meter. Naast de bestuurder is er in het interieur plaats voor tot drie andere inzittenden. Er is namelijk geen zitplek in het midden op de achterbank in de S1. De laadruimte bedraagt 210 liter, waarmee hij niet behoort tot de grootste in het segment.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor)

AUDI S1
Marktintroductie 2014
Lengte x breedte x hoogte 3,98 m x 1,74 m x 1,42 m
Wielbasis 2,47 m
Inhoud bagageruimte 210 l
Ledig gewicht 1.215 – 1.290 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.765 - 1.790 kg
Cilinderinhoud 1.984 cm3
Vermogen 170 kW (231 pk)
Koppel 370 Nm
Topsnelheid 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 5,8 sec
Tankinhoud 45 l
Verbruik 7 l/100 km
CO₂-uitstoot 162 g/km

Varianten

Wat betreft motorisatie valt er weinig te kiezen bij de Audi S1. Er kan alleen gekozen worden voor de twee liter viercilinder, die gekoppeld is aan een handgeschakelde zesbak. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de uitvoeringen. De S1 is in principe al een uitvoering.

Wel kun je kiezen tussen een driedeurs variant of de Sportback met vijf deuren. Twee jaar later werd de driedeurs geschrapt uit het aanbod en bleef alleen de S1 Sportback leverbaar. De carrosserievorm heeft geen invloed op het uitrustingsniveau.

Prijzen

De nieuwprijs van de Audi S1 als driedeurs bedroeg in 2014 45.000 euro. De Audi S1 Sportback-variant (vijfdeurs) kostte bijna 46.000 euro. Maar een klein verschil dus. Door diverse opties en uitrustingen zou de prijs van de Audi S1 echter ook snel boven de 55.000 euro kunnen uitkomen - een behoorlijk prijs voor een kleine auto. Het goede nieuws: een goed uitgeruste occasion met lage kilometerstand is nu ook beschikbaar voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Een Audi S1 2.0 TFSI uit bouwjaar 2015 en een kilometerstand van ongeveer 100.000 km kost als occasion ongeveer 22.000 euro. Een Audi S1 Sportback 2.0 TFSI Quattro uit 2016 met een lagere kilometerstand kost op de occasionmarkt ongeveer 30.000 euro. Naast bouwjaar, motor en kilometerstand is het ook de moeite waard om prijzen te vergelijken met betrekking tot de optionele uitrusting.

Design

Buitenkant

Aangezien de Audi S1 een sportieve variant van de modelserie is, is het design sterk gebaseerd op de A1. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die de auto net even wat meer bijzonder maken.

De ontwerpers onderstrepen de sportieve ambities van de Audi S1 met wijzigingen aan de voor- en achterbumper die hem sportiever doen ogen. Scherpe randen, xenonkoplampen en de LED-dagrijverlichting geven de S1 een vastberaden uitstraling. Eén blik op de vier uitlaten van de Audi S1 doen vermoeden dat er een potente motor voorin ligt. Naast de sportieve looks geven ze de auto ook een sportief geluid.

Wat betreft kleuren kon de klant kiezen uit de kleuren die je ook op de A1 kon bestellen, maar er waren ook twee exclusieve kleuren voor de S1: Vegas geel en Sepang blauw. Audi bood nog meer mogelijkheden voor visuele aanpassing met de optie om de dakboog en de dakkoepel in een contrasterende kleur te leveren.

Terwijl de A1 standaard wordt geleverd met 15-inch stalen wielen, kunnen kopers van de Audi S1 zich verheugen op standaard 17-inch lichtmetalen wielen in 5-spaaks design. Als 17-inch velgen nog niet genoeg waren, waren er nog meer opvallende alternatieven in verschillende 18-inch varianten. De geslaagde look wordt afgerond door details als aluminium-look buitenspiegelkappen en een S-dakspoiler.

Binnenkant

De sportieve looks van de buitenkant worden naadloos voortgezet in het interieur van de Audi S1. Opvallend zijn bijvoorbeeld de sportstoelen van een stof/ledercombinatie met bijpassende contrasterende stiksels. Nappaleer was tegen meerprijs leverbaar.

De aluminium pedaalset en het driespaaks sportlederen stuurwiel met afgeplatte onderkant zetten de sportieve touch voort. Kleine details zoals de extra “S”-badges op het dashboard, de stoelen en op het stuur maken het geheel af.

Veiligheid

Met de veiligheid zit het wel goed bij de Audi S1. De S1 is dan ook in de Euro NCAP-crashtest beloond met de hoogste waardering van vijf sterren. Dat is mede te danken aan een uitgebreid pakket aan veiligheidssystemen met onder meer airbags zowel voorin als achterin, remhulp, quattro vierwielaandrijving en sperdifferentieel.

Alternatieven

De Audi S1 heeft concurrentie van onder meer de Opel Corsa OPC, die prima prestaties levert voor veel minder geld. Maar ook de MINI John Cooper Works is een alternatief. Last but not least kan ook gekeken worden naar de VW Polo R WRC, een speciale editie van de Polo met een zeer sportief karakter.

FAQ

Kan je de Audi S1 tegenwoordig nog als nieuwe auto kopen?
De Audi S1 is gebouwd tussen 2014 en 2018. Daarom is hij nu alleen nog als occasion verkrijgbaar. Het kleinste sportieve model is op dit moment de [Audi S3](https://www.autoscout24.nl/auto/audi/audi-s3/).
Hoeveel vermogen heeft de Audi S1?
De Audi S1 is een kleine, wendbare hatchback. De krachtige 2,0-liter viercilindermotor levert 170 kW (231 pk) en 370 Nm, die de Audi S1 via permanente quattro-aandrijving op de weg krijgt.
Hoe snel is een Audi S1?
De topsnelheid bedraagt 250 km/u en de Audi S1 sprint van 0 naar 100 in 5,8 seconden.
Wat kost een Audi S1?
De prijs van de Audi S1 als nieuwe auto begon bij 45.000 euro. Tegenwoordig zijn occasions al verkrijgbaar voor de helft van de prijs van een nieuwe. De meesten hebben echter nog steeds een stevig prijskaartje.

Beoordelingen voor Audi S1

2 Beoordelingen

5,0

Meer informatie

Meer links