Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
kia-venga-front

Kia Venga

1 / 3
kia-venga-front
kia-venga-l-02.jpg
kia-venga-l-03.jpg

Sterke punten

  • Bijzonder ruim interieur
  • Ergonomie is dik in orde
  • Fijne hoge zitpositie

Zwakke punten

  • Ingetogen design
  • Interieur niet heel spannend, wel praktisch
  • Brandstofpomp gevoelig onderdeel, verder superbetrouwbaar

Kia Venga : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Kia Venga, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Kia Venga: ruim vanbinnen, compact vanbuiten

De Kia Venga bestaat sinds 2009. In dat jaar debuteerde het model op de Frankfurt Motor Show. De Kia Venga is wat je noemt een compacte MPV (Multi-Purpose Vehicle). Het model bleef tot 2019 in productie. In die tien jaar vond de Venga diverse kopers. De Kia Venga heeft ook een technisch identieke broer: de Hyundai ix20. Lees meer.

Interesse in een Kia Venga

Kia Venga occasions
Kia Venga dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Keuze uit benzine- en dieselmotoren
  • Compact MPV-ontwerp
  • Goed zicht rondom
  • Geleverd met handbak of automaat
  • Veel voorzieningen aan boord

Technische gegevens

Motorisatie

Van de Kia Venga is slechts één modelgeneratie geleverd. Dat was tussen 2009 en 2019. De auto was specifiek gericht op de Europese markt. De auto is ontworpen door Gregory Guillaume in het Rüsselsheim Research & Development Center van Kia, onder leiding van Peter Schreyer, de grote baas van Kia's Europese ontwerpstudio. Kia bracht begin 2015 een gefacelifte Venga uit, met een grotere grille aan de voorkant, een herzien bumperpaneel en een nieuwe zestraps automaat. In dit artikel zetten we alle informatie over de Kia Venga op een rij, zo ook de motorvarianten. Maar eerst nog even een leuk feitje: wist je dat de naam ‘Venga’ zich in het Spaans laat vertalen als ‘kom op’?

Het aanbod motoren van de Kia Venga is lekker overzichtelijk. Een mild-hybride, hybride, plug-in hybride of volledig elektrische versie van de Kia Venga bestaat niet. De Zuid-Koreaanse autofabrikant heeft uitsluitend benzine- en dieselmotoren geleverd. Er is keuze uit een 1,4-liter viercilinder benzinemotor met 66 kW (90 pk) en een 1,6-liter viercilinder benzinemotor met 92 kW (124 pk). Dieselen kan met een 1,4-liter CRDi dieselmotor met 65 kW (89 pk) of een 1,6-liter CRDi diesel met 84 kW (114 pk) of 94 kW (128 pk). Afhankelijk van de motorvariant kan er gekozen worden uit een handgeschakelde vijf- of zesbak of een vier- of zestraps automaat.

Een overzicht van alle motoren van de Kia Venga:

  • 1,4-liter viercilinder benzinemotor 66 kW (90 pk)
  • 1,6-liter viercilinder benzinemotor met 92 kW (124 pk)
  • 1,4-liter CRDi dieselmotor met 65 kW (89 pk)
  • 1,6-liter CRDi diesel met 84 kW (114 pk)
  • 1,6-liter CRDi diesel met 94 kW (128 pk)

Afmetingen

De Kia Venga is lekker compact. Dat maakt hem ook perfect bruikbaar in stedelijk gebied. De lengte van de Kia Venga bedraagt 4.075 mm en de breedte komt uit op 1.765 mm. De hoogte bedraagt 1.600 mm. Dankzij een wielbasis van 2.615 mm profiteren inzittenden toch van een ruim interieur met voldoende beenruimte. De bagageruimte is gelet op de inhoud en dubbele laadvloer meer dan royaal te noemen. De bagageruimte komt standaard uit op 440 liter en de maximale inhoud bedraagt 1.486 liter. Deze inhoud wordt verkregen door de vloer te laten zakken en de stoelen neer te klappen.

De Kia Venga deelt het platform met de Hyundai ix20, en voor wat betreft de lengte, breedte en hoogte is er sprake van een grote gelijkenis tussen deze twee modellen. De verhouding tussen de lengte, breedte en hoogte is wat afwijkend en daarmee ook opvallend. Het uiterlijk krijgt daarom een wat enigszins eigenwijs karakter. In vergelijking met de Kia Soul beschikt de Venga over hetzelfde gemak met betrekking tot het verschuiven van de achterbank. Deze is 15 centimeter te verschuiven in de diepte. De hogere bouw van de Kia Venga zorgt ervoor dat deze auto net even wat minder zuinig is in vergelijking met kleinere auto’s die uitgevoerd zijn met dezelfde motor.

De belangrijkste specificaties op een rij

Kia Venga
Marktintroductie 2009
Lengte x breedte x hoogte 4,07 x 1,76 x 1,60 m
Wielbasis 2,61 m
Inhoud bagageruimte 440-1.486 l
Ledig gewicht 1.153 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.710 kg
Motorinhoud 1.396-1.591 cm3
Vermogen 66 kW (90 pk)-92 kW (124 pk)
Koppel 137-260 Nm
Topsnelheid 168-183 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,1-12,8 sec
Tankinhoud 48 l
Verbruik 4,5-5,9 l/100 km
CO₂-uitstoot 119-130 g/km

Varianten

De Kia Venga is geleverd in verschillende varianten: X-pect, X-tra, X-ecutive, Base, Comfort Pack, Plus Pack, Super Pack, EconomyLine, ComfortLine, DynamicLine, DynamicPlusLine, ExecutiveLine, Vibe en Edition. De Kia Venga is afhankelijk van de uitvoering uitgerust met een panoramisch schuif- en kanteldak en stuurwielverwarming. Er is keuze uit drie bekledingsstoffen en uit twee leder/stofcombinaties.

Prijzen

De Kia Venga is niet meer nieuw te bestellen. Als occasion is er daarentegen keuze in overvloed. Rijden in een Kia Venga occasion kan al vanaf ongeveer 3.000 euro. Dan krijg je wel de sleutels van een auto met een hogere kilometerstand. De prijzen lopen op tot ongeveer 20.000 euro. In dat geval gaat het om een Kia Venga uit 2019 met een zeer lage kilometerstand en een rijke uitrusting. Zoals eerder aangegeven kreeg de Venga in 2015 een facelift. Vanaf dat bouwjaar profiteert het model dus ook van een frisser gezicht.

Design

Buitenkant

De Kia Venga beschikt over een fraai design met originele details. De grille beschikt bijvoorbeeld over breed doorlopende koplampverlichting. De achterlichten zijn uitgevoerd met een stoer design en benadrukken het wigvormige karakter aan de achterzijde. De daklijn is hoog en er is sprake van een lange wielbasis. Hierdoor ontstaat veel been- en hoofdruimte voor de bestuurder en de passagiers.

Binnenkant

Het interieur van de Kia Venga is wat ingetogen, maar wel heel functioneel. De ergonomie is dik in orde en alles is afgewerkt met fraaie materialen. Het stuurwiel is voorzien van belangrijke functies, zoals audiobediening en cruise control. Met de smart key is het gemakkelijk om de deur te openen. Dat kan zelfs met de sleutel in de broekzak. Met een simpele klik op de start-stopknop is de motor aan te zetten en weer uit te zetten.

Veiligheid

De Venga wordt standaard geleverd met veiligheidssystemen als een antiblokkeersysteem, remassistentie, elektronisch stabiliteitsprogramma en hellingproefassistentie. In 2010 werd de Kia Venga onderworpen aan de botsproeventest van Euro NCAP. Daarbij behaalde deze compacte MPV – uiteindelijk – de maximale score van vijf sterren, waarbij vooral de veiligheid van volwassen inzittenden goed werd beoordeeld met een percentage van 89 procent. Ook de bescherming van kinderen in de auto is met 85 procent goed te noemen.

Over de veiligheid van de Kia Venga nog wel een kleine kanttekening. Toen de Venga begin 2010 voor het eerst werd getest, identificeerde Euro NCAP enkele zwakke punten in zijn prestaties, vooral bij een frontale botsing. De auto kreeg in eerste instantie vier sterren. Kia was niet tevreden met de prestaties van de auto en voerde daarom een reeks verbeteringen door, zoals structurele veranderingen in het frame van de auto. Ook het bevestigingssysteem werd verfijnd om de belasting op de borst en het dijbeen te verminderen. Verder werd de achterbank enigszins aangepast om de prestaties van het kinderzitje te verbeteren. De wijzigingen die na de oorspronkelijke test zijn aangebracht, zijn sindsdien in productie gebleven.

Alternatieven

De Kia Venga is een B-segment MPV-model. Als MPV bevindt deze auto zich in een gunstige prijsklasse. Hij is goed betaalbaar. De Kia Picanto en de Kia Rio zijn nog net even wat voordeliger. Dat geldt overigens ook voor de Kia Stonic die net onder de prijs van de Venga uitkomt. Alternatieven voor de Kia Venga zijn de Hyundai ix20, Honda Jazz en Opel Meriva. De Honda heeft een aantal sterke eigenschappen, zoals de zogeheten ‘Magic Seats’ en eventueel een hybride aandrijflijn.

FAQ

Is de Kia Venga nog nieuw te bestellen?
Nee, de Kia Venga ging in 2019 uit productie. Sindsdien is de auto alleen nog verkrijgbaar als occasion.
Hoe duur is een Kia Venga?
Een Kia Venga is als occasion goed verkrijgbaar. Prijzen beginnen bij ongeveer 3.000 euro en lopen op tot meer dan 20.000 euro.
Wat is de opvolger van de Kia Venga?
De Kia Stonic – een compacte B-segment crossover – heeft de Venga opgevolgd. De Stonic deelt zijn technologie met de Kia Rio. In principe is het zelfs een ‘Rio’ op hoge poten, maar dan wel met een eigen design.
Bestaat er ook een hybride Kia Venga?
Nee, de Kia Venga is alleen geleverd met benzine- en dieselmotoren. Een mild-hybride, hybride, plug-in hybride of BEV-versie van de Venga is nooit geleverd.

Beoordelingen voor Kia Venga

9 Beoordelingen

4,8