Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-rs-q3-front

Audi RS Q3

1 / 3
audi-rs-q3-front
audi-rs-q3-side
audi-rs-q3-back

Sterke punten

  • Krachtige motoren
  • Zeer hoog niveau van comfort
  • Moderne, eigentijdse uitstraling

Zwakke punten

  • Slecht ecologisch evenwicht
  • Zeer hoge acquisitiekosten
  • Hoge onderhoudskosten

Audi RS Q3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi RS Q3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi RS Q3: de compacte SUV met een sportief design

De Audi RS Q3 werd in 2013 gelanceerd en combineert sindsdien krachtige motoren met de vertrouwde voordelen van een compacte SUV. Met een vermogen tot 400 pk en een over het algemeen zeer comfortabel uitgerust interieur weet de auto uit Ingolstadt te inspireren - maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Lees meer

Interesse in een Audi RS Q3

Audi RS Q3 occasions
Audi RS Q3 nieuwe auto's
Audi RS Q3 dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Sportieve SUV met hoge prestaties
  • Zeer modern in de tweede generatie
  • Hoogwaardig vakmanschap
  • Zeer hoog veiligheidsniveau

Data

Motor versie

De Audi RS Q3 wordt sinds 2019 in zijn tweede generatie gebouwd. In het kader van de omvangrijke herontwikkeling kreeg de SUV-serie uit Ingolstadt ook een nieuw motorenpalet. Dit betekende echter geen uitbreiding van het vorige gamma; voor de Audi RS Q3 is alleen een benzinemotor met 2,5 liter cilinderinhoud beschikbaar. Deze wordt gebruikt in de klassieke Audi RS Q3 of in de RS Q3 Sportback. Althans wat prestaties betreft, is er geen verschil tussen de twee modellen.

Met een vermogen van maximaal 400 pk toont de Audi RS Q3 zich in alle situaties soeverein en sportief. De 480 Newtonmeter koppel zijn beschikbaar bij 2.250 toeren en worden via alle vier de wielen op de weg overgebracht door de standaard vierwielaandrijving. De rijeigenschappen zijn navenant goed: De acceleratietijd vanuit stilstand naar 100 km/u bedraagt bijvoorbeeld slechts 4,5 seconden en ook de topsnelheid van het basismodel is met 250 kilometer per uur indrukwekkend. Tegen een meerprijs verhoogt Audi de limiet tot 280 kilometer per uur. Hoewel de Audi RS Q3 over alle huidige filter- en brandstofbesparende technologieën beschikt, met een gecombineerd verbruik van minstens 9 liter, zijn de onderhoudskosten niettemin hoog. De 7-traps S-tronic-transmissie behoort tot de standaarduitrusting en maakt bijzonder snel schakelen mogelijk.

Afmetingen

Ook al behoort de Audi RS Q3 tot de compacte SUV-klasse, de body is allesbehalve klein. De lengte is 4,5 meter en de breedte is ook behoorlijk met 1,85 meter. Met een brede wielbasis van ongeveer 2,7 meter biedt de Audi RS Q3 een royaal interieur met zeer veel ruimte voor alle inzittenden. De royale ruimte komt ook tot uiting in het laadvolume. Dit bedraagt 530 liter en is voldoende voor een grote aankoop of bijvoorbeeld de bagage voor een vakantiereis. Overigens gaat de achterklep van het voertuig elektrisch en op verzoek per sensor open. De stoelen op de tweede rij kunnen gemakkelijk worden neergeklapt, waardoor het laadvolume tot 1.525 liter toeneemt.

De Audi RS Q3 is niet alleen ongelooflijk snel, maar kan ook qua aanpakken aan de slag. Dit geldt met name voor de praktische optionele aanhangwagenkoppeling. Hierdoor kan de SUV zware aanhangers trekken. Het maximale trekvermogen wordt door de fabrikanten in Ingolstadt opgegeven als 1.900 kilogram.

Productie sinds 2013
Lengte, breedte, hoogte 4,5 m x 1,85 m x 1,6 m
Wielbasis 2,7 m
Laadruimte 530 - 1.525 l (inclusief zitrij)
Ledig gewicht 1.790 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.250 kg
Cilinderinhoud 2.480 cm³
Koppel 480 Nm
Topsnelheid 250 - 280 km/u
Versnelling 0-100 km/h 4,5 s
Tankinhoud 60 l
Verbruik 9,5 - 10,1 l
CO2-uitstoot 217 - 228 g/km

Varianten

Audi biedt geen uitrustingslijnen in de conventionele zin aan voor de RS Q3, in plaats daarvan is er enkel keuze tussen het klassieke model en de speciale Sportback-variant. Deze verschillen niet alleen visueel, maar ook wat betreft hun uitrustingselementen. Bovendien kan het voertuig worden uitgerust met veel comfortpakketten en geselecteerde functies als de standaarduitrusting niet voldoende is.

Deze kan echter al worden omschreven als de marktstandaard en laat vrijwel niets te wensen over. Zo is bijvoorbeeld de Audi Virtual Cockpit beschikbaar en maken ook volledige LED-koplampen deel uit van het pakket.

Prijs

Wie voor een Audi RS Q3 kiest, moet rekening houden met vergelijkbaar hoge prijzen. Dat blijkt al uit het basismodel van de sportieve SUV-serie. In 2022 is een Audi RS Q3 in de klassieke versie alleen verkrijgbaar vanaf circa 63.000 euro. De luxueuze Sportback-variant zal ongeveer 64.000 euro kosten. Extra uitrusting en speciale designlijnen doen de prijs nog hoger oplopen.

Er zijn lease- of financieringsaanbiedingen te vinden voor de tweede generatie Audi RS Q3 modellen - vaak kunnen deze ook rechtstreeks via de fabrikant worden geregeld. Gezien de hoge aanschafkosten zijn de leasetarieven echter ook vrij hoog. Zo rekent Audi bij private lease een maandelijks bedrag van 677 euro en bovendien een extra betaling van 13.440 euro.

Gebruikte Audi RS Q3-modellen zijn zeldzaam en komen voornamelijk uit de eerste generatie, die tot 2016 werd gebouwd. Gunstige aanbiedingen zijn zeldzaam en gaan vaak gepaard met een hoge kilometerstand. De Audi RS Q3 blijkt zeer waardevast, zodat goed onderhouden wagens al snel boven de 40.000 euro kosten. Eenvoudiger, oudere modellen zijn te vinden voor net onder de 30.000 euro.

Design

Exterior

Met het exterieur geven de ontwerpers uitdrukking aan de sterke prestaties en sportiviteit van de Audi RS Q3. Met de introductie van de tweede generatie kreeg hij een uitgebreide optische makeover, waardoor hij een aanzienlijk frisser en moderner uiterlijk kreeg. Talrijke lakkleuren, waaronder enkele bijzonder opvallende zoals pulse orange en kyalami green, zorgen voor variatie op de weg. En zelfs wie de voorkeur geeft aan klassieke, gedempte kleuren, vindt in het kleurenpalet wat hij zoekt.

Als je echter niet genoeg visuele impact kunt krijgen, zijn de Design en Sport pakketten zeker een goede keuze. Deze omvatten 21-inch banden en getinte achterruiten.

Interieur

De maximale sportiviteit moet ook via het interieur van de Audi RS Q3 worden overgebracht. Dit omvat state-of-the-art technologie - zoals een digitale cockpit met groot display in de middenconsole. Deze en vele andere technische hulpmiddelen zorgen altijd voor het hoogste comfort tijdens elke reis.

Om de prestaties en de wendbaarheid van de Audi RS Q3 te benadrukken, vertrouwt de onderneming uit Ingolstadt op tal van exclusieve details, zoals een lederen stuurwiel, hoogwaardige aluminium pedalen of zelfs de comfortabele sportzetels. Deze laatste zijn ook uitstekend voor lange reizen. De isolatie van de carrosserie is onberispelijk uitgevoerd, zodat het voertuig niet te hard en niet te zacht lijkt.

Dankzij de lange wielbasis is er veel ruimte in het interieur, zodat zelfs mensen op de tweede zitrij voldoende beenruimte hebben. De aflopende daklijn van de Audi RS Q3 is daarom een visueel hoogtepunt, dat echter geen negatief effect heeft op de beschikbare ruimte in het interieur.

audi-rs-q3-sportback-interior

audi-rs-q3-sportback-seat

Veiligheid

De Audi RS Q3 vertoont ook nauwelijks zwakke punten op het gebied van veiligheid - de combinatie van actieve en passieve bescherming is indrukwekkend. Tot de grote troeven van dit model behoren de uitgebreide hulp- en veiligheidssystemen. Deze stellen de bestuurder van de Audi RS Q3 in staat om op zijn rijstrook te blijven, te remmen bij een dreigende aanrijding en de dode hoek in de gaten te houden. Meervoudige airbags, een adaptief onderstel en optionele keramische remmen verhogen het veiligheidsniveau nog verder.

Dit is meermaals bevestigd, bv. in de Euro-NCAP crashtest. In deze test scoorde de 2018 Audi RS Q3 in de Sportback-variant bijvoorbeeld 5 van de 5 sterren.

Alternatieven

Als je op zoek bent naar een alternatief voor de Audi RS Q3, dan vind je dat bij dezelfde fabrikant. De Audi Q3 heeft iets minder vermogen dan de RS Q3, maar dat komt ook tot uiting in de prijs. Qua koetswerk en design zijn de twee SUV's echter zeer vergelijkbaar en de Audi Q3 mist niet het comfort dat je van de Audi RS Q3 gewend bent.

Als je daarentegen een nog sportievere SUV wilt, komt de Mercedes GLA45 AMG in beeld. Deze heeft een enorm vermogen, is zeer comfortabel vormgegeven en inspireert met een aantrekkelijk design. Maar in het dagelijkse leven is de Audi RS Q3 praktischer. Dit is vooral te danken aan zijn grotere ruimte, waardoor zelfs het vervoer van omvangrijke voorwerpen mogelijk is. Hier legt het maximale laadvolume van 1.430 liter het af tegen de 1.525 liter van de Audi RS Q3.

FAQ

Waar wordt de nieuwe Audi RS Q3 gebouwd?
Er zijn geen verschillen tussen de Audi RS Q3 en de Q3, althans wat de productielocatie betreft. Beide worden geproduceerd in Győr bij Audi Hungaria.
Hoe sportief is de Audi RS Q3?
Met een maximaal vermogen van 400 pk en een topsnelheid tot 280 km/u is de Audi RS Q3 bijzonder sportief. Het chassis en de uitgebreide technologie spelen ook hun rol.

Meer informatie

Meer links