Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Citroen Xantia

De modellenreeks BX werd vanaf 1993 vervangen door de Citroën Xantia. Tot 1997 rolde de eerste generatie onder de benaming X1 van de band, daarna werd de vernieuwde X2 geproduceerd. In 1995 introduceerde men de stationwagon met chassisstabilisering, een veiligheidskenmerk dat ook in de sedan werd ingezet. In hetzelfde jaar kwam ook het topmodel uit de Xantia-reeks, de Activa, op de markt.

Alternatieve modellen

Informatie over Citroen Xantia

Deze uitvoering was net als de Hydractive II extra uitgerust met de actieve chassisstabilisering (AFS). Met behulp van haakse stabilisatoren en hydraulische cilinders werd bewerkstelligd dat het zijwaarts hellen van het voertuig tot een minimum werd beperkt.

Deze stabiele wegligging in bochten kende men tot die tijd alleen van sportwagens zoals Porsche of Ferrari. Pas in het jaar 2000 rustte Mercedes een paar van zijn coupé modellen uit met een soortgelijk stabiliteitssysteem, dat ABC (Active Body Control) werd genoemd. De Xantia Activa werd geleverd met de benzinemotoren 2,0i 16V met 132 pk, 2,0i Turbo met 147 pk en de sterkste motoruitvoering 3,0i V6 met een totaal vermogen van 190 pk.

De dieseluitvoeringen waren de 2,1 TD met 109 pk en de 2,0 Hdi met eveneens 109 pk. Het basismodel van de Xantia was ook verkrijgbaar met minder sterke benzinemotoren met cilinderinhouden van 1,6 of 1,8 liter en een vermogen vanaf 88 pk en, naast de Activa-motoren, met een 1,9 TD-motor met 90 pk. De Activa was op dat punt dus beter uitgerust dan het Xantia-basismodel. Tot de standaard topuitrusting van een Activa behoren onder andere: ABS, AFS, elektrisch verstelbare buitenspiegels, gekleurde beglazing, front- passagiers- en zijairbags (variërend naar bouwjaar), leren stuurwiel, aan beide zijden impactbegrenzing en nog andere extra’s. In 2001 werd de Xantia opgevolgd door de C5.

Beoordelingen voor Citroen Xantia

14 Beoordelingen

4,4