Een auto zonder kentekenplaat is als een kroket zonder mosterd: je mist iets essentieels. Die gele, blauwe of witte plaat op je auto is er niet voor de sier. Het is een verplichte identificatie waarmee je auto officieel geregistreerd staat. In dit artikel lees je alles over de kentekenplaat.
De overschrijving is een belangrijk onderdeel in het aankooptraject van een auto. Want zonder overschrijving kun je geen eigenaar worden van een auto, of juist afstand doen van een auto. Lees hier alles over de overschrijving.
Met pensioen gaan betekent tijd voor hobby’s, kleinkinderen en vele autotripjes. Toch is het behouden van een rijbewijs niet vanzelfsprekend als je met pensioen bent. Geen zorgen, we leggen alles uit wat je moet weten om als senior op de weg te blijven en hoe het zit met regels.
Een vrijwaringsbewijs is een document dat je ontvangt wanneer je een auto verkoopt of naar de sloop brengt. Dit papiertje lijkt misschien niet zo bijzonder, maar het is erg belangrijk. Het geeft namelijk officieel aan dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de auto.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer, beter bekend als de RDW, is een overheidsorganisatie die zich richt op alles wat met voertuigen en het wegverkeer te maken heeft. Of het nu gaat om de registratie van voertuigen, het uitgeven van rijbewijzen of het keuren van auto’s, de RDW regelt het allemaal.
Je rijdt op overdag door de stad en vraagt je misschien af of je verlichting moet voeren. Dat brengt ons automatisch bij de regels op het gebied van autoverlichting. Weet jij nog hoe het zit met verlichting? Tijd voor wat opheldering.
Filerijden is voor veel automobilisten dagelijkse realiteit, vooral in de spits. Dan kan het nuttig zijn om te weten hoe je zo efficiënt mogelijk door de file komt. In dit artikel bespreken we de regelgeving rondom filerijden en geven we tips om comfortabel en veilig de file te doorstaan.
Het verkeersbord 'Niet parkeren', ook wel bekend als bord E1, is een van de meest voorkomende borden in het Nederlandse verkeer. Toch zijn de regels en uitzonderingen die bij dit bord horen niet altijd voor iedereen duidelijk.
Sommige dingen zijn altijd handig om bij je te hebben in de auto, maar wist je dat bepaalde zaken ook gewoon verplicht zijn? Ontdek de essentiële items voor in je auto. Daarbij kijken we ook naar de afwijkende zaken voor populaire vakantielanden.
Een neuswiel is een essentieel onderdeel van elke aanhanger. Het maakt het aankoppelen en verplaatsen van de aanhanger veel gemakkelijker. Maar hoe zet je een neuswiel correct vast? En wat moet je weten over de verlichting en het koppelen van een aanhanger? Lees hier alles wat je moet weten.
Of je nu een doorgewinterde chauffeur bent of net je rijbewijs hebt, parkeren blijft voor velen een van de meest uitdagende aspecten van autorijden. In dit artikel geven we je tips hoe je makkelijk een auto in een parkeervak zet.
Een belastingvrije auto klinkt als een droom, toch? Geen wegenbelasting betalen, terwijl je nog steeds de weg op kunt. Maar wanneer komt jouw auto in aanmerking voor belastingvrijstelling? We vertellen het je hier.
De fiscale waarde van een auto is belangrijk als je in Nederland een auto van de zaak rijdt of overweegt er een aan te schaffen. In dit artikel bespreken we wat de fiscale waarde precies inhoudt, hoe je deze kunt berekenen, en waarom die zo belangrijk is, vooral voor auto's ouder dan 15 jaar.
Met vrijwel elke auto kun je moeiteloos over een onverharde gravelweg rijden. Het wordt lastiger als die steil omhoog gaat, als je met mul zand wordt geconfronteerd of als er grote keien op je pad liggen. Welke auto is dan geschikt en waarop moet je letten als je een 4x4 off-road auto gaat kopen?
Snelheidscontroles zijn dagelijkse business voor automobilisten. Hoe hoog zijn de boetes, wat zijn de marges voor boetes, wanneer kun je je rijbewijs kwijtraken en hoe lang duurt het voordat een boete op de mat ligt? We zetten alle details voor je op een rij.
Je wil er alles aan doen om je baby zo veilig mogelijk te vervoeren in de auto. Een goede autostoel voor je baby is ontzettend belangrijk. Maar waar moet je op letten? Wat zijn de kosten? Hoe installeer je zo’n ‘autostoel baby’ en welke modellen zijn er precies? Tijd voor antwoorden.
Een zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel correct past, waardoor kinderen beter beschermd zijn tijdens het rijden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een zitverhoger? Hoe plaats je hem en wat zijn de geldende regels? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer.
Verkeersborden geven essentiële informatie en richtlijnen die helpen bij het veilig deelnemen aan het verkeer. Dit artikel biedt tips voor het oefenen van verkeersborden en geeft uitleg over de verschillende soorten verkeersborden die je onderweg kunt tegenkomen.
Een grijs kenteken is een speciaal type kenteken dat in Nederland wordt gebruikt voor lichte bedrijfswagens. De naam ‘grijs kenteken’ verwijst naar de kleur van de papieren versie van het kentekenbewijs, dat tot 1998 grijs was. Het grijze kenteken biedt fiscale voordelen voor ondernemers.
Verkeersboetes zijn een onvermijdelijk onderdeel van autorijden. Of je nu te snel hebt gereden, verkeerd hebt geparkeerd of een andere verkeersregel hebt overtreden. Maar hoe worden verkeersboetes afgehandeld? Wat zijn de kosten zijn en hoe kun je een boete aanvechten of inzien?
Stoplichten (formeel: verkeerslichten) zijn cruciaal voor de verkeersveiligheid. Ontdek wat de kleuren betekenen, wat je moet doen als de lichten niet werken, overige relevante regelgeving en de verschillen met het buitenland. Lees hier alles over stoplichten.
Een aanhanger is een onmisbare hulp bij het vervoeren van goederen, van kleine klussen tot grote verhuizingen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten aanhangers, het verschil tussen geremde en ongeremde aanhangers, de verschillende soorten stekkers en de maximumsnelheden.
Motorrijden geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar daarvoor moet je wel in het bezit zijn van een geldig motorrijbewijs. Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de stappen die je moet ondernemen om je motorrijbewijs te behalen.
Een 45 km auto, ook wel bekend als brommobiel of microcar, is een kleine auto die een maximale snelheid van 45 km/u kan bereiken. Deze voertuigen zijn populair bij mensen die geen regulier rijbewijs hebben, maar toch een vorm van gemotoriseerd vervoer willen.
Het behalen van een scooter rijbewijs is een belangrijke stap voor iedereen die graag met een scooter de weg op wil. In dit artikel leggen we uit wat de regelgeving rondom het scooter rijbewijs is en welke stappen je moet ondernemen om het te halen.
Het verlengen van je rijbewijs is essentieel voor elke automobilist. Ontdek stap voor stap hoe dit in zijn werk gaat. Ook leggen we uit wanneer je een medische keuring nodig hebt en welk rijbewijs je nodig hebt in het buitenland.
De APK, oftewel de Algemene Periodieke Keuring, is wettelijk verplicht in heel Europa en heeft tot doel de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Zonder een geldige APK mag een voertuig de weg niet op.
Het is in Nederland verplicht om minstens WA-verzekerd te zijn. Daarnaast is het ook een prettig idee dat schade die je bij anderen veroorzaakt, gedekt is. Maar misschien wil je wel meer schade gedekt hebben, of zelfs alles. Welke soorten verzekeringen zijn er en welke past bij jouw situatie?
APK is een afkorting voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De kosten van een APK verschillen enorm, maar hoe weet je wanneer je een eerlijke prijs betaalt?
De verkeersregels van een rotonde roepen soms wat vraagtekens op. Dat komt omdat er verschillende rotondes bestaan en elke situatie uniek is. In dit artikel geven we duidelijkheid over de verkeersregels van een rotonde, zodat jij – ongeacht het type rotonde – precies weet wat je te wachten staat.
Een auto registreren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de aard van de aankoop. Het kan zelfs online, via de website van de RDW. In dit artikel zetten we alle tips op een rij om een auto te registreren.
Door online het kenteken in te voeren, kan je op een eenvoudige manier diverse gegevens van een voertuig achterhalen. Met name voor particulieren is dit een bijzonder handig hulpmiddel. In dit artikel gaan we dieper in op de ins en outs van de kentekencheck.
Mistlampen zijn bijzonder handig om het zicht tijdens slechte weersomstandigheden sterk te verbeteren. Maar je mag niet altijd mistlampen voeren. Wat zijn precies de regels rondom mistlampen?
Sinds 1 januari 2014 is er een nieuw kentekenbewijs. Het oude, papieren kentekenbewijs was te gevoelig voor fraude. Daarnaast sluit het nieuwe systeem beter aan bij de wensen van deze tijd.
Verkeersborden zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk om de betekenis ervan goed te kennen. In dit artikel geven we je een uitgebreide basiskennis van de verkeersborden in Nederland. Handig als je je kennis weer eens wilt bijspijkeren, of aan het oefenen bent voor je theorie-examen.
APK is een afkorting voor Algemene Periodieke Keuring. In Europa is het een wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en bescherming van het milieu. Toch zijn niet alle auto’s APK-plichtig. Hoe vaak moet je een auto APK laten keuren? En wat zijn precies de APK-regels?
Er bestaan diverse steden en gemeenten waarin een ‘blauwe parkeerzone’ de normaalste zaak van de wereld is. In die ‘blauwe zones’ moet je een parkeerschijf gebruiken. Maar hoe werkt dat precies? En hoe ziet een parkeerschijf eruit? In dit artikel alles over de parkeerschijf.
Voor veel Duitse steden heb je een milieusticker nodig als je met de auto de stad in gaat. Wat houdt zo’n sticker precies in, waar koop je de sticker en hoe weet je welke sticker je voor jou auto nodig hebt? In dit artikel zetten we alles dat je moet weten op een rij.
Garantie-uitbreidingen voor de auto zijn mogelijk naast de wettelijke garantie en de gebruikelijke fabrieksgarantie. Onze gids legt uit wat dit betekent en of een verlengde autogarantie zinvol is.
Sinds 2014 is het oude, papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekencard. Het papieren kentekenbewijs was te vatbaar voor vervalsing en sloot niet aan bij deze tijd van verregaande digitalisering. Met de komst van de kentekencard is er veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven.
Elke auto is vroeg of laat aan de beurt voor een Algemene Periodieke Keuring (APK). Na afloop van een APK krijg je een APK-keuringsrapport. Wat is dat precies?
Als autobezitter ben je verplicht om regelmatig een apk-keuring voor je auto te laten uitvoeren. Tijdens deze keuring beoordeelt een keurmeester je auto op specifieke punten die door de overheid zijn vastgesteld met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu en registratie.