Een bedrijfsauto voor een speciaal doel

Verschillende typen bedrijfsauto

De categorie bedrijfswagens bestaat binnen de Europese Unie uit twee soorten. Binnen de Europese regelgeving wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde lichte bedrijfsauto en de zware bedrijfsauto. Een lichte bedrijfswagen is een voertuig voor goederen met een maximaal toegestane massa tot 3.5 ton. Van een zware bedrijfswagen is sprake wanneer de maximale massa groter dan 3.5 ton bedraagt. Het onderscheid tussen een lichte en een zware bedrijfsauto is van belang voor de normen die gelden op het gebied van emissie van CO, NOx, HC en PM. Ook voor de belastingen bestaat er verschil tussen een zogenaamde bedrijfsauto en een gewone personenauto. Onder een bedrijfsauto wordt dan verstaan: een auto die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld aan een werknemer.

Een bedrijfsauto voor elk doel

In de categorie bedrijfswagens kan onderscheid worden gemaakt tussen auto’s die met name geschikt zijn voor personenvervoer en wagens die naast personenvervoer vooral bedoeld zijn voor het vervoer van goederen voor het verrichten van werkzaamheden. Onder de eerste categorie vallen met name de auto’s die door werkgevers ter beschikking worden gesteld aan werknemers die voor de uitoefening van hun functie veel kilometers moeten rijden, zoals bijvoorbeeld vertegenwoordigers en accountmanagers. Bij de tweede categorie gaat het onder andere om bestelwagens voor bouwvakkers, loodgieters en stukadoors. Ook wordt er door bedrijven veel gebruikt maakt van aanhangers. Een bedrijfsauto in deze categorie dient niet alleen geschikt te zijn voor het vervoer van personen, maar ook voor het vervoer van materialen en werktuigen die nodig zijn voor de werkzaamheden.

Ieder merk zijn eigen bedrijfsauto

Bijna alle automerken leveren ook een speciale lijn voor bedrijfswagens. Zo bieden de meeste merken een ruime keus aan bedrijfswagens in verschillende uitvoeringen, die zowel kunnen verschillen op het gebied van technische specificaties als op het gebied van comfort en inrichting. Er zijn bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden voor bestelwagens tot 3.500 kg met een dubbele cabine of een 4*4 bedrijfswagen met inbouw. Ook zijn er verschillende variaties met opbouw of inbouw mogelijk, zoals voor rolstoelvervoer of voor een voorziening van een koelcontainer. Speciaal maatwerk binnen bepaalde standaardmaten is meestal mogelijk. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is bovendien vaak een speciale verzekering af te sluiten voor een bedrijfsauto. In de zwaardere industriële voertuigen komen veel merken uit Duitsland, zoals het bekende Unimog, Putzmeister, Deutz, Meiller-Kipper.
Naar boven