Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-s6-front

Audi S6

1 / 3
audi-s6-front
audi-s6-side
audi-s6-back

Sterke punten

  • Krachtige motoren
  • Hoogwaardig, luxe interieur
  • Subtiel uiterlijk

Zwakke punten

  • Hoge aanschafprijs recente exemplaren
  • Onderhoudskosten relatief hoog
  • Relatief hoog brandstofverbruik

Audi S6 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi S6, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi S6: combinatie van luxe en sportiviteit

De Audi S6 is een extra sportieve variant van de Audi A6, die bij de meeste modelgeneraties een middenweg vormt tussen de reguliere A6 modellen en de nog krachtiger Audi RS6 modellen. De Audi S6 biedt een combinatie van sportiviteit, comfort en luxe. Lees meer

Interesse in een Audi S6

Audi S6 occasions
Audi S6 nieuwe auto's
Audi S6 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Krachtige motoren zorgen samen met een sportief onderstel voor veel rijplezier
  • Tegelijkertijd biedt het interieur volop luxe en comfort
  • Met een subtiel design, voor wie sportieve prestaties wil zonder op te vallen
  • Ook als praktische stationwagen Audi S6 Avant

Technische gegevens

Motorisatie

De Audi S6 is in de loop der jaren geleverd met uiteenlopende motoren. Het begon bij de eerste modelgeneratie met een 2,2-liter vijfcilinder-in-lijn, met optioneel een 4,2-liter V8. De V8 werd ook gebruikt voor de tweede generatie Audi S6. De derde generatie ging een flinke stap verder, met een 5,2-liter V10. Daarna werd weer wat afgebouwd, met een 4,0-liter V8 voor de vierde generatie en afhankelijk van de markt een 2,9- of 3,0-liter V6 voor de vijfde generatie. Dit zijn bijna allemaal benzinemotoren, alleen de vijfde generatie heeft in Europa altijd een dieselmotor. De eerste twee generaties hadden standaard een handgeschakelde transmissie, met vijf en later zes versnellingen. Een vier- en later vijftrapsautomaat waren optioneel. Vanaf de derde generatie heeft de Audi S6 altijd een automaat, met zes, zeven of acht versnellingen afhankelijk van de modelgeneratie. Iedere Audi S6 heeft standaard Quattro vierwielaandrijving.

Afmetingen

Hoewel de exacte maten verschillen per modelgeneratie, is de Audi S6 gemiddeld gezien ongeveer 4,9 meter lang, 1,8 tot 1,9 meter breed en ruim 1,4 meter hoog. De wielbasis meet 2,7 tot 2,9 meter. De bagageruimte heeft een inhoud van 343 tot 565 liter. De exacte inhoud verschilt wat met modelgeneratie, maar het verschil in inhoud tussen sedan en stationwagen is groter dan dat tussen de modelgeneraties.

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi S6
Marktintroductie 1994
Lengte x breedte x hoogte 4,83 – 4,95 m x 1,80 – 1,89 m x 1,43 – 1,50 m
Wielbasis 2,69 – 2,92 m
Inhoud bagageruimte 434 – 565 l
Ledig gewicht 1.625 – 1.970 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.200 – 2.600 kg
Cilinderinhoud 2.226 – 5.204 cm3
Vermogen 169 kW (230 pk) – 331 kW (450 pk)
Koppel 350 – 620 Nm
Topsnelheid 241 – 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,7 – 5,5 sec
Tankinhoud 73 – 80 l
Verbruik 5,7 – 14,4 l/100 km
CO₂-uitstoot 147 – 346 g/km

Varianten

De Audi S6 is afhankelijk van de modelgeneratie geleverd als sedan en als stationwagen (Avant), maar verder zijn er geen varianten van de auto. Wel is de Audi S6 zelf een sportieve variant van de reguliere Audi A6. De eerste modelgeneratie Audi S6 bood keuze tussen een 2,2-liter vijfcilinder-in-lijn en een 4,2-liter V8, maar bij de latere modelgeneraties lag de motorkeuze vast. Wel boden sommige modelgeneraties nog verschillende uitrustingsniveaus voor de Audi S6. Een qua sportiviteit overtreffende trap van de Audi S6 is de Audi RS6, maar die wordt door Audi min of meer als een afzonderlijk model gezien.

Prijzen

De oorspronkelijke nieuwprijs van de Audi S6 in Nederland varieerde van omgerekend 57.000 euro voor de eerste modelgeneratie tot 108.000 euro voor de laatste generatie. De Audi S6 wordt niet meer nieuw in Nederland geleverd. Een Audi S6 occasion is te vinden voor prijzen van 4.500 tot 78.000 euro. Het hoogste bedrag geldt voor bijna nieuwe exemplaren. In de laagste prijsklasse vind je exemplaren van zo’n 20 jaar oud. Een Audi S6 van de eerste generatie wordt nog maar zelden aangeboden, dit aanbod is in Nederland te klein voor een goede prijsindicatie.

Design

Buitenkant

Ten opzichte van de reguliere Audi A6 modellen onderscheidt de Audi S6 zich met ‘dikkere', sportievere bumpers en grotere sportvelgen. Toch blijft het totaalbeeld subtiel. De leek zal misschien niet eens zien dat hij een sportuitvoering voor zich heeft staan. De Audi S6 onderscheidt zich voor de kenner dus duidelijk van een standaard Audi A6 zonder al te veel op te vallen, zoals de nog sportievere Audi RS6 bijvoorbeeld doet. De eerdere modelgeneraties waren relatief gezien nog wel iets ‘uitbundiger’, want toen was de Audi S6 nog het sportieve topmodel.

Binnenkant

Ook in het interieur onderscheidt de Audi S6 zich niet al te nadrukkelijk van de reguliere Audi A6 modellen, maar verschil is er wel degelijk. In de eerste plaats natuurlijk dankzij S-logo’s, maar ook met een wat sportievere aankleding. Bijvoorbeeld met sportievere accenten en visuele aankleding, maar ook met sportstoelen en aluminium sportpedalen. Toch blijft ook het typerende comfort op een hoog niveau staan: eigenlijk het beste van twee werelden.

Veiligheid

De reguliere variant van de Audi S6, de Audi A6, is uitgebreid getest door de Euro NCAP. In 1998 was het resultaat voor de tweede modelgeneratie een ook toen al matige drie sterren, maar vanaf de derde generatie behaalt de Audi A6 steevast de volle score van vijf sterren. Daarnaast zorgt de Quattro vierwielaandrijving ook onder uitdagende omstandigheden voor extra grip, dat is ook een vorm van veiligheid. Bij de nieuwste modellen dragen zaken zoals ESP, tractiecontrole en rijassistentie daar verder aan bij.

Alternatieven

De Audi S6 bevindt zich in een competitieve markt met sterke concurrentie van andere luxe sportauto's die zich richten op zowel prestaties als comfort. De meest directe concurrenten van de Audi S6 komen eveneens uit Duitsland. BMW biedt bijvoorbeeld al lange tijd een aantal sportieve modellen onder het sportieve topmodel BMW M5 aan. Daarvan is de BMW M550i xDrive een recent en populair voorbeeld. Net als de Audi S6 modellen bieden deze BMW modellen een combinatie van sportieve prestaties en toch ook de luxe en het comfort waar het merk om bekendstaat. Ook de minst krachtige AMG-uitvoeringen van de Mercedes-Benz E-Klasse zijn een directe concurrent voor de Audi A6. Deze AMG-modellen hebben ook weer een vergelijkbare insteek. Eventueel kan ook de Porsche Panamera als concurrent worden gezien. Dit is een iets anders soort auto, maar wel ook een die sportieve prestaties en luxe en comfort biedt.

Liever een wat meer onderscheidende keuze? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Britse Jaguar XF S, of de Japanse Lexus GS F. Zeker in Nederland is de beschikbaarheid van deze modellen wel wat minder, maar dat maakt ze des te meer de exclusievere en meer onderscheidende keuze. Tegenwoordig zijn er ook een aantal elektrische alternatieven, zoals de Porsche Taycan en bepaalde uitvoeringen van de Tesla Model S. Ook deze modellen bieden sportieve prestaties en luxe interieurs. Dankzij het direct beschikbare vermogen en koppel van de elektromotoren bieden ze zelfs betere prestaties dan de Audi S6 modellen, al is de sportieve geluidsbeleving in een elektrische auto natuurlijk wel anders.

FAQ

Hoeveel pk heeft een Audi S6?
Afhankelijk van de modelgeneratie heeft de Audi S6 een vermogen van 169 kW (230 pk) tot 331 kW (450 pk).
Wat kost een Audi S6?
De Audi S6 had een oorspronkelijke nieuwprijs van 57.000 euro voor de eerste modelgeneratie tot 108.000 euro voor het laatste model. Een Audi S6 occasion is te vinden voor prijzen van 4.500 tot 78.000 euro.
Hoeveel verbruikt een Audi S6?
Afhankelijk van de modelgeneratie heeft de Audi S6 een gemiddeld brandstofverbruik van 5,7 tot 14,4 l/100 km.

Beoordelingen voor Audi S6

14 Beoordelingen

4,9

Meer informatie

Meer links