- Homepage
- Auto
- Mercedes-Benz
- Mercedes-Benz MB 100



Sterke punten
- Betrouwbaar werkpaard
- Praktisch met een hoofdletter ‘P’
- Tijdloze vormgeving
Zwakke punten
- Hoger brandstofverbruik
- Niet de schoonste qua emissies
- Puntgave exemplaren lastig te vinden
Mercedes-Benz MB 100 : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz MB 100, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Mercedes-Benz MB 100
Alle artikelen

Mercedes EQS SUV (2023) test: waarom hij de EQS sedan overbodig maakt

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic review: ook de elektrische toekomst van AMG is bloedstollend

Mercedes EQE: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Mercedes EQS: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Deze elektrische auto's hebben het grootste bereik

Volkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h
Alternatieve modellen
Mercedes-Benz MB 100: werkpaard
De Mercedes-Benz MB 100 verscheen in 1981 en werd geleverd tot 1995. De bus viel in de lichte bedrijfswagenklasse en concurreerde in die tijd met modellen als de Ford Transit, Volkswagen LT en Toyota Hiace. Mercedes-Benz positioneerde de MB 100 onder de grotere T1-serie. De MB 100 is niet de spannendste Mercedes-Benz ooit, maar wel een van de meest nuchtere. Geen status, geen pretenties, gewoon een werkpaard. En dat maakt ‘m eigenlijk best charmant.
De MB 100 is een hoekige, praktische bestelbus met een eenvoudig en functioneel interieur. Hij heeft een robuuste dieselmotor onder de cabine en achterwielaandrijving. Hij biedt ruimte voor klusmateriaal, passagiers of een camperinrichting. De bus is niet snel en niet luxe, maar wel betrouwbaar – zolang je de roest te slim af bent. De Mercedes-Benz MB 100 kwam beschikbaar als gesloten bestelwagen, minibus en als chassis-cabine voor opbouwoplossingen. Op deze pagina gaan we nog uitgebreider in op de verschillende varianten. De naamgeving was simpel: MB stond voor Mercedes-Benz, 100 stond ongeveer voor 1.000 kg laadvermogen. De nadruk lag op eenvoud en robuustheid. Dat zag je terug in de techniek, de materialen en het uiterlijk.
Goede redenen
- Ruime laadcapaciteit in compact formaat
- Achterwielaandrijving voor stabiel rijgedrag
- Eenvoudige techniek, makkelijk te onderhouden
- Karakteristieke jaren ’80-uitstraling
- Betaalbare instap in de Mercedes-oldtimerwereld
Technische gegevens
Motorisatie
De meeste MB 100-modellen zijn uitgerust met een 2,4-liter viercilinder dieselmotor zonder turbo. Deze levert een vermogen van 72 pk (53 kW) en is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De motor staat bekend als onverwoestbaar. Het geluid? Rauw en karaktervol. Het vermogen? Genoeg om vooruit te komen, maar files haal je niet in. Een latere variant met een turbo werd geleverd in de MB 100 D Turbo. Die leverde 95 pk (70 kW) en bracht de bus iets dichter bij het tempo van het moderne verkeer. Nederland is alleen niet zo fan van dit soort oudere diesels.
Afmetingen
De Mercedes-Benz MB 100 is ongeveer 4,70 meter lang, 1,80 meter breed en 1,95 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,65 meter. Het leeggewicht ligt rond de 1.600 kg, afhankelijk van de uitvoering en de opbouw. De laadruimte biedt meer dan 5,0 m³ inhoud in de gesloten besteluitvoering.
De belangrijkste specificaties op een rij:
Mercedes-Benz MB 100 | |
---|---|
Marktintroductie | 1981 |
Lengte x breedte x hoogte | 4,70 x 1,80 x 1,95 m |
Wielbasis | 2,65 m |
Inhoud bagageruimte | Niet bekend |
Ledig gewicht | 1.600 kg |
Toelaatbaar totaalgewicht | Niet bekend |
Vermogen | 53 kW (72 pk) - 70 kW (95 pk) |
Koppel | Niet bekend |
Topsnelheid | Niet bekend |
Acceleratie van 0 tot 100 km/u | Niet bekend |
Verbruik | 9,0 tot 11,0 l/100 km |
Varianten
Mercedes-Benz leverde de MB 100 in verschillende uitvoeringen. Je kunt denken aan een bestelbus met een gesloten laadruimte en twee of drie zitplaatsen. Een alternatief is de Combi, voorzien van extra zitrijen en ook geschikt voor personenvervoer. De chassis-cabine vormt een basis voor een opbouw, zoals een open laadbak, ambulance of frietkraam. De minibus is er vaak met negen zitplaatsen. Deze variant wordt gebruikt als shuttlebus**. In sommige landen verscheen ook een vierwielaangedreven variant (MB 100 4x4), maar die is zeldzaam.
Prijzen
Bij zijn introductie in de jaren tachtig van de vorige eeuw was de MB 100 scherp geprijsd voor een Mercedes-Benz. Als occasion zijn ze inmiddels schaars. De meeste exemplaren zijn geëxporteerd, gesloopt of omgebouwd tot camper. Verwacht voor een roestvrije MB 100 met redelijke kilometerstand een bedrag tussen de 4.000 en 10.000 euro. Exemplaren in originele staat, vooral de minibusjes, zijn geliefd bij liefhebbers.
Design
Buitenkant
Functioneel is het sleutelwoord. De MB 100 oogt als een rechthoek op wielen. Grote ruiten zorgen voor goed zicht rondom. De koplampen zijn rechthoekig, net als de grille. De achterdeuren scharnieren wijd open en er is vaak een schuifdeur aan de zijkant. Je ziet meteen dat dit een werkpaard is. Sierstrips, chroom of tierelantijntjes? Vergeet het maar.
Binnenkant
Aan de binnenkant is de MB 100 vrij sober. Je kijkt uit op een eenvoudig dashboard met duidelijke klokken. Veel plastic, weinig comfort. De stoelen zijn smal, het stuur groot, de pook lang. Maar alles werkt. De vloer is meestal bekleed met rubber, want dat gaat lang mee en is makkelijk schoon te houden na een dag klussen. De zitpositie is rechtop, bijna busachtig. Luxe? Nee. Praktisch? Absoluut!
Veiligheid
De MB 100 stamt uit een tijd waarin veiligheid nog geen verkoopargument was. Airbags zijn niet aanwezig, net als ABS. Bij latere modellen werd dit wel optioneel aangeboden. De carrosserie is stevig, maar niet ontworpen met kreukelzones. Wel biedt de hoge zitpositie goed zicht, wat helpt in druk verkeer. In moderne termen is de MB 100 verre van veilig, maar destijds voldeed hij prima aan de standaarden.
Alternatieven
Wie een busje zoekt uit dezelfde tijd en klasse als de Mercedes-Benz MB 100, komt mogelijk ook uit bij deze alternatieven:
- Volkswagen LT (eerste generatie) – groter, met meer motoropties.
- Ford Transit (derde generatie) – populair, veelzijdig, goed aanbod occasions.
- Toyota Hiace – betrouwbaarder, maar zeldzaam in Europa.
- Peugeot J5 / Fiat Ducato / Citroën C25 – technisch familie van elkaar, met voorwielaandrijving.
Voor wie de Mercedes-stijl zoekt maar modernere techniek wil: de Mercedes-Benz Vito of Mercedes-Benz Sprinter zijn logische opvolgers.