Ford Galaxy te koop: tweedehands en nieuw

Ford Galaxy

Ford Galaxy

S-Max voor de hele familie

De Ford Galaxy is een grote multi-purpose vehicle (MPV). De auto wordt geproduceerd door het Amerikaanse Ford sinds 1995. Er bestaan vier generaties: Mk I (1995-2000), Mk II (2000/06), Mk III (2006/15) en Mk IV (vanaf 2015). Sinds 2006 (Mk III) wordt de Galaxy gebouwd naast de verwante Ford S-Max, op het platform van de Ford Mondeo. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

De Ford Galaxy technisch bekeken

De eerste Ford Galaxy wordt ontwikkeld in een joint venture tussen Ford en de Volkswagen (VW) Groep. De productie vindt plaats in de gedeelde AutoEuropa fabriek van Palmela, in Portugal. De ingenieurswerken worden daarbij afgestemd op de gezamenlijke samenstelling van drie verwante voertuigen: de Ford Galaxy, de VW Sharan en de SEAT Alhambra. De Galaxy gebruikt voornamelijke VW Groep mechanieken, in de eerste plaats de 2.8 VR6 benzinemotor van de VW Golf topmodellen. Ook de 1.9 VW Groep TDI turbodiesel is van de partij. Oorspronkelijk is alleen de 2.0 Galaxy uitgerust met een Ford motor. Dat is een afgeleide van de Ford I4 DOHC. Later komt daar nog een 2.3 16V versie bij, afkomstig uit de gefacelifte Ford Scorpio. De motor wordt hier transversaal gemonteerd, zoals in de MKV Escort RS2000, terwijl hij in de Scorpio longitudinaal georiënteerd wordt. Dit 2.8 model is overigens optioneel beschikbaar met een 4x4-systeem, dat niet meer terugkeert in de tweede generatie, maar wel weer vanaf de derde generatie. De automatische transmissie is een VW Groep AG4. De manuele transmissie is een Ford VTX75 met vijf snelheden. Dit is een versie van de vertrouwde Ford MTX-75, aangepast aan de transversale motororiëntatie. Het oorspronkelijke Galaxy interieur is een mix van Ford en VW elementen. Het instrumentarium is afkomstig uit de VW Golf, net zoals de meeste koppeluitrustingen. Tegelijkertijd wordt goed gekeken naar de Ford Mondeo.

De nieuwe generatie Ford Galaxy

Vanaf de derde generatie wordt de Ford Galaxy verkocht aan de zijde van de Ford S-Max. In vergelijking heeft die een lagere achterste daklijn en een derde zitbank met enkel kinderzitjes. De auto wordt geïntroduceerd in juni 2006, op de Motor Show van Genève. Het voertuig is langer dan zijn voorgangers. Het gebruikt vier bouwpilaren en geen VW onderdelen, daar Ford het jaar voordien zijn aandelen in AutoEuropa terug verkoopt aan VW. In plaats van in de AutoEuropa fabrieken wordt er nu gebouwd in een nieuw uitgeruste fabriek in Genk (België), naast de Ford Mondeo. Nu de S-Max de sportievere MPV-bestuurders aantrekt, kan de Galaxy rustig wat groter worden en zich zo meer op de familie toespitsen. Door zijn omvang kan de auto dan wel niet helemaal worden ingepast in het Kinetic Design, omzeggen de nieuwe huisstijl van de bouwer. Wel wordt een aantal elementen uit deze designtaal geïntegreerd, zoals de trapeziumvormige grille, de grote wielbogen en de hoekige koplampen. Qua motoren worden nu enkel nog Fords gebruikt. De diesels komen uit de Duratorq familie. De 2.0 varianten hebben 100, 125, 130 of 140 PS. Daarnaast is er ook nog een 2.2. TDCi met meer kracht. Er worden twee benzinemotoren aangeboden: de 1.6T EcoBoost van 160 PS met start-stop en de 2.0 EcoBoost van 203 PS. Binnenin is er veel oog voor detail. Zo zijn er onder andere home safe lighting, het quickclear verwarmd windscherm en een gekoelde handschoenenlade. Een voornaam verkooppunt is verder het FoldFlatSysteem, dat ook gebruikt wordt in de S-Max. Dat systeem laat toe om de tweede en derde zitbank volledig weg te werken in de vloer.

Ford Galaxy modellen en prijsklassen

Oorspronkelijk biedt de Ford Galaxy drie uitrustingen aan: Aspen, Ghia en GLX. Vanaf 1999 worden de nieuwe LX en Zetec uitrustingen geïntroduceerd als vervanger van respectievelijk de Aspen en de GLX. In februari 2008 wordt een nieuw topmodel toegevoegd, Titanium. Deze uitrusting is ook terug te vinden in de Ford Focus, C-Max, Kuga en S-Max. Vanaf de vierde generatie heten de uitrustingen Zetec, Titanium en Titanium X. Ze worden gedeeld met de Fords S-Max, Mondeo en Edge. De motormodellen worden ondertussen gedeeld met de S-Max. Het zijn vier versies van een diesel en twee benzines. Die benzinemotoren zijn de 1.5 SCTi Ecoboost van 160 pk en de grotere 2.0 SCTi van 240 pk. Dat laatste model kan enkel gekoppeld worden aan de Ford Powershift automatische transmissie. Bij de dieselmotoren kunnen zowel de 2.0 TDCi 150 als de 180 versie uitgerust worden met een manuele transmissie met zes snelheden of met de Powershift automatische transmissie. De versie van 180 pk kan ook uitgerust worden met vierwielaandrijving (AWD). Het topmodel is de 2.0 TDCi bi-turbo van 210 PS. Hij trekt op van 0 naar 100 km/u in minder dan 9 seconden. De motor kan enkel gekoppeld worden aan de automatische Powershift transmissie.

Beoordelingen voor Ford Galaxy

105 Beoordelingen

4,5