Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
vw-fox-overview

Volkswagen Fox

1 / 4
vw-fox-overview
vw-fox-front
vw-fox-side
vw-fox-back

Sterke punten

  • klein en wendbaar
  • lage aanschafkosten
  • goedkoop in gebruik

Zwakke punten

  • zeer weinig uitrusting
  • vaak technische storingen en defecten
  • alleen verkrijgbaar als driedeursmodel

Volkswagen Fox : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Fox, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

VW Fox: Populaire auto met goede dagelijkse bruikbaarheid

De VW Fox is vooral geschikt voor stadsverkeer. De verkoop in Europa begon in 2005 en werd al in 2011 gestaakt ten gunste van de VW Up als opvolger. Lees meer

Interesse in een Volkswagen Fox

Volkswagen Fox occasions
Volkswagen Fox dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Perfect voor stadsverkeer
  • goede binnenruimte
  • goedkoop in gebruik dankzij zuinige motoren

Gegevens

Motoren

De VW Fox vond tussen 2005 en 2011 veel kopers in Europa. Naast de goedkope instapprijs werd vooral het motorenaanbod als een voordeel gezien. Twee zuinige benzinemotoren en een dieselmotor maken gunstige onderhoudskosten mogelijk.

Sportieve rijprestaties zijn uiteraard niet te verwachten, dit geldt vooral voor de instapmotor. 54 pk vermogen en 108 Nm koppel zijn erg weinig, zelfs voor een klein en licht voertuig. De sprint naar 100 km/u duurt dan ook 17,5 seconden en de topsnelheid van 148 km/u is bescheiden. De 1,4-liter benzinemotor met een maximumvermogen van 75 pk en een koppel van 124 Nm belooft aanzienlijk meer vermogen. De acceleratietijd is teruggebracht tot een acceptabele 13 seconden en de topsnelheid bedraagt 167 km/u. Van het stuur kunnen vergelijkbare waarden worden verwacht.

Soortgelijke waarden wachten op klanten die kiezen voor de dieselmotor. Deze levert 70 pk, maar ook een aanzienlijk hoger maximumkoppel van 155 Nm. Bovendien blijkt de motor een gunstige keuze, want Volkswagen belooft een verbruik van slechts 4,9 liter per 100 kilometer. Wie graag vaak lange afstanden rijdt, maakt met deze motor dus een zeer goede keuze.

Er zijn geen verschillen in twee belangrijke parameters voor de VW Fox: dit geldt voor de voorwielaandrijving en de handgeschakelde 5-versnellingsbak. Een automatische versnellingsbak is echter niet eens als optie leverbaar voor de kleinste auto.

Afmetingen

De VW Fox voelt zich vooral thuis in het stadsverkeer. Vooral het vinden van een geschikte parkeerplaats is erg gemakkelijk. Met een lengte van 3,8 meter en een breedte van 1,7 meter zou het voertuig eerder overeenkomen met de klasse van de hatchbacks, maar hij staat toch te boek als een micro-auto vanwege de goedkope prijzen en de zeer eenvoudige uitrusting. Toch hecht de autofabrikant veel belang aan de geschiktheid van het model voor dagelijks gebruik. Vier zitplaatsen met veel ruimte in het interieur dragen daar sterk aan bij.

Maar ook wat betreft de bagageruimte is de VW Fox verrassend geschikt voor dagelijks gebruik. Hij beschikt over minstens 260 liter laadvolume om boodschappen of bagage te herbergen. Ook de stoelen op de tweede rij kunnen worden neergeklapt, waardoor de capaciteit toeneemt tot een goede 1.016 liter. Onder bepaalde omstandigheden is zelfs een groter transport mogelijk. Ongelooflijk, maar waar: de autofabrikant biedt voor de VW Fox een optionele aanhangwagenkoppeling aan. Deze is geschikt voor een maximaal trekvermogen van 700 kilogram (geremd) of 520 kilogram (ongeremd).

Bouwperiode 2003 - 2011
Lengte, breedte, hoogte 3,8 m x 1,7 m x 1,5 m
Wielbasis 2,5 m
Laadruimte 260-1.016 l (incl. stoelenrij)
Leeggewicht 978-1.093 kg
Bruto voertuiggewicht 1.410-1.520 kg
Cilinderinhoud 1.198-1.422 cm³
Koppel 108-155 Nm
Topsnelheid 148-167 km/u
Acceleratie 0 tot 100 km/u 13,0-17,5 s
Inhoud brandstoftank 50 l
Verbruik 5,9-6,7 l (benzine), 4,9 l (diesel)
CO2-uitstoot 130-159 g/km

Varianten

De basis VW Fox was erg goedkoop, maar dat betekende ook dat er volledig werd afgezien van uitrusting. Elektrische ramen, een in hoogte verstelbaar stuur of zelfs centrale vergrendeling waren alleen in de aankoopprijs inbegrepen als de klant er een aanzienlijke meerprijs voor betaalde. In dat geval steeg de voorheen lage instapprijs aanzienlijk.

Bovendien had de klant niet de mogelijkheid om met behulp van praktische uitrustingslijnen aantrekkelijke voorwaarden te verkrijgen. De gewenste voorzieningen moesten tijdens het bestel- en configuratieproces individueel worden gekozen. Met de juiste ideeën bleek de VW Fox een verbazingwekkende betrouwbare metgezel met goede voorzieningen. Zelfs een "Easy Entry" instaphulp of elektrisch verstelbare spiegels en ESP waren leverbaar voor het voertuig. Voor de periode in kwestie en de klasse van subcompacte auto's waren deze uitrustingskenmerken allesbehalve vanzelfsprekend.

Prijs

De VW Fox kostte als nieuwe auto ongeveer 9000 euro. Daarmee was het model een aantrekkelijk alternatief voor bestaande concurrenten op de markt, zelfs voor prijsbewuste klanten. Dit was echter slechts de basisversie met een beperkt uitrustingsniveau, die nauwelijks comfort kon bieden, vooral bij regelmatige ritten. Met de overgang naar de beter uitgeruste lijnen stegen de kosten echter snel tot meer dan 12.000 euro voor een nieuw exemplaar.

Als occasion kan de VW Fox in Nederland heel goedkoop worden gekocht. Eenvoudige modellen met een hoge kilometerstand kosten meestal ruim onder de 1000 euro. Nieuwere modellen met een betere uitrusting of een lage kilometerstand zijn te koop vanaf ongeveer 2500 euro.

De onderhoudskosten voor een VW Fox zijn beheersbaar. Dat geldt in ieder geval voor de motorrijtuigenbelasting, die dankzij een laag ledig gewicht van minder dan een ton ongeveer 400 euro per jaar bedraagt. De Fox is echter vaak gevoelig voor gebreken, zodat reparaties zelden kunnen worden vermeden.

Design

Exterieur

De VW Fox is eenvoudig en bijna saai. Het exterieur van het voertuig vertoont de klassieke designtaal van de Volkswagen Groep, maar is tegelijkertijd aanzienlijk kleiner. Grote koplampen aan de voorzijde zorgen voor een goed overzicht, de lichtsignatuur aan de achterzijde is weer zeer onopvallend. De VW Fox, die in Europa overigens alleen als driedeurs model leverbaar was, krijgt een beetje beweeglijkheid door de naar achteren toe oplopende lijn op het dak of op de zijruiten. Bovendien zijn verschillende lakafwerkingen beschikbaar voor de VW Fox, die onder meer indruk kan maken met een opvallend rood of een aantrekkelijk blauw.

Interieur

Een van de grote troeven van de VW Fox is het interieur. Bestuurders en passagiers profiteren van zeer goede ruimte en overtuigende hoofd- en beenruimte. Dat geldt vooral voor de voorstoelen, maar ook de tweede rij is relatief comfortabel. De afwerking is goed, maar de materiaalkeuze is minder overtuigend. Hier worden veel goedkope kunststoffen gebruikt, zelfs in de VW Polo verwacht de klant een heel ander niveau. Desondanks zijn de stoelen comfortabel en met de juiste uitrusting - die geld kost - is het interieur comfortabel en geschikt voor dagelijks gebruik.

vw-fox-interior

Veiligheid

Ook de veiligheidsuitrusting van de VW Fox is beperkt, maar toch op een goed niveau voor dit segment. ABS, bestuurders- en passagiersairbags en een gordelspanner behoren tot de standaarduitrusting van de kleine auto. Op verzoek kan de veiligheid met meer budget aanzienlijk worden verhoogd, onder meer door praktische zijairbags. In 2011 kreeg de VW Fox een revisie - ook op het gebied van veiligheid. Zo waren een ESP met remassistent en tractiecontrole en een elektronisch sperdifferentieel nu standaard aanwezig om de inzittenden beter te beschermen. In de Euro NCAP crashtest kreeg de VW Fox vier van de vijf sterren.

Alternatieven

De VW Up! is niet alleen de opvolger, maar ook het perfecte alternatief voor de VW Fox. De kleine auto heeft een aantrekkelijker design en oogt ook veel moderner en comfortabeler. De ruimte op de voorstoelen is zeer goed en ook de tweede rij is comfortabel. Een gebruikte VW Up! van de oudere modeljaren kan in Nederland al voor ongeveer 4000 euro worden gekocht. Nieuwe autoprijzen liggen momenteel rond de 20.000 euro voor de basisversie.

FAQ

Waar werd de VW Fox gebouwd?
De productie van de kleine auto vond plaats in Brazilië en Argentinië, waarbij de voertuigen die in Europa te koop zijn in de fabriek in São Bernardo do Campo werden gebouwd.
Welk voertuig is de opvolger van de VW Fox?
Volkswagen stopte de productie van de VW Fox in 2011. De VW Up! is een waardige opvolger.

Beoordelingen voor Volkswagen Fox

92 Beoordelingen

4,4