Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-tt-rs-l-01.jpg

Audi TT RS

Audi TT RS : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi TT RS, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 75.350,-*
Occasions vanaf:€ 10.000,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi TT RS

De Audi TT RS is het krachtigste model uit de sportwagenserie Audi TT

Autoconstructeur Audi uit Ingolstadt betrad eind jaren ’90 een voor haar nieuw voertuigsegment met de bouw van de Audi TT. Deze eerste tweezitter coupés en roadsters van de fabrikant moesten zich door middel van een sportieve performance onderscheiden en zo het dynamische merkkarakter van Audi versterken.

Interesse in een Audi TT RS

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Het lag dan ook voor de hand dat de nieuwe modelserie in de loop der tijd uitgebreid werd met varianten met extra goede prestaties. Deze opgave lieten de ontwikkelaars over aan Audi-dochter Quattro, die in 2003 een Audi TT met VR6-motor en 250 pk afleverden, die naast de tot dusver gebouwde viercilindermodellein in de collectie werd opgenomen. Twee jaar later realiseerden ze passend bij het modelonderhoud van de eerste TT-generatie een quattro sport versie op basis van de 1,8 liter seriemotor, die in de coupé soortgelijke prestatiewaarden had. Verdere sportieve verbeteringen volgden vanaf 2008 in de tweede generatie van de Audi TT. Het begin werd gemaakt met de Audi TT S, die over een 2,0 liter viercilindermotor met een vermogen van 272 pk beschikte. Een jaar later volgden de quattro-ingenieurs met de presentatie van een nogmaals qua prestaties verbeterde sportversie, die vanaf het voorjaar van 2009 als Audi TT RS van de band rolde en tot aan de invoering van de RS plus in 2012 het topmodel uit de TT-serie vormde.

De Audi TT RS wordt gebouwd als coupé en als roadster

Net als de sportmodellen van de S-versie presenteerde Audi de snelste TT-variant eveneens in twee carrosserieversies: als coupé en als roadster. Qua uiterlijk onderscheidde de Audi TT RS zich van de standaard serievoertuigen door middel van haar uitstaande wielkasten en grote luchtinlaten aan de voorzijde. Ook de vormgeving van de achterkant werd aangepast aan de gewijzigde condities, wat nodig was vanwege de verhoogde rijprestaties. Belangrijke kenmerken hierbij waren de achtervleugel, die voor de noodzakelijke aanpersdruk zorgde, evenals de diffusorplaat met de twee uitlaatpijpen van de sportuitlaat.

De Audi TT RS is uitgerust met een vijfcilindermotor met 340 pk

Terwijl de Audi-constructeurs bij het sportmodel Audi TT S de ook voor krachtigere seriemodellen gebruikte viercilindermotor betere prestaties gaven, gebruikten ze voor de Audi TT RS een nog niet eerder in de TT-modellen tot inzet gekomen vijfcilindermotor met een cilinderinhoud van 2,5 liter. In de Audi TT RS had deze motor een vermogen van 250 kW (340 pk) en zorgde hij ervoor dat de auto in 4,6 seconden van nul naar honderd kon accelereren. Deze uiterst goed presterende motor werd gecombineerd met een handmatige zesversnellingsbak of optioneel met een automatische dubbele koppelingsversnellingsbak. Deze stond voor de modellen vanaf 2010 ter beschikking en verbeterde de acceleratietijd van de vierwielaangedreven sportauto met circa 0,3 seconde.

De Audi TT RS plus vult vanaf 2012 de collectie aan

Net als bij andere RS-modellen gebruikelijk was, kwam de producent met een nogmaals verbeterde versie. Deze werd in 2012 in een kleine oplage in productie genomen en verscheen als Audi TT RS plus op de markt. De Audi TT RS plus had een vermogen van 265 kW (360 pk) en kon als coupé in slechts iets meer dan vier seconden van nul naar honderd accelereren. Een andere bijzonderheid: met deze motor werd de snelheid van de Audi TT RS pas bij 280 km/u automatisch begrensd.

Beoordelingen voor Audi TT RS

3 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Meer links