Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aufbautyp-van-l-01.jpg

MPV: de veelzijdige personenauto

MPV: ruim, praktisch en veelzijdig

Wie op zoek is naar een auto met veel praktische interieurruimte ten opzichte van de buitenmaten kan niet om de MPV heen. Met ruimte voor vijf of meer personen of juist super veel bagageruimte met alle stoelen neergeklapt is er bijna geen veelzijdigere auto. Het aanbod nieuwe MPV-modellen neemt snel af, maar dat maakt een MPV-occasion des te interessanter. Lees meer.

Highlights van MPV

  • Zeer praktisch: vijf tot zeven en soms nog meer mensen vinden makkelijk plaats
  • Zeer veelzijdig: moet je een keer veel of grote spullen vervoeren? Ook dat is geen probleem
  • Een prettige, wat hogere zitpositie dan in een ‘gewone’ auto
  • Zeker als occasion veel auto voor je geld

Welke MPV’s zijn leverbaar?

De verkopen van nieuwe MPV’s nemen de laatste jaren sterk af en daardoor ook het aanbod. Zeker op de Nederlandse markt zijn nog maar weinig echte MPV-modellen overgebleven. De van oudsher sterke spelers Citroën Berlingo en Peugeot Rifter (voorheen: Peugeot Partner) zijn er nog altijd. Ook de Opel Combo is er nog steeds in personenuitvoering. In het wat hogere prijssegment biedt Mercedes-Benz de B-Klasse of Mercedes-Benz Citan/EQT. Ook BMW blijft het MPV-segment trouw, met de BMW 2 Serie Active Tourer, die bovendien best dynamische rijeigenschappen biedt voor een MPV. Eventueel kan de Volkswagen Multivan als een MPV worden gezien, al is dat nog steeds meer een busje dan een echte personenauto. En ook de Dacia Jogger, een hoge stationwagon, zou je met een beetje fantasie als een MPV kunnen beschouwen. Veel andere MPV-modellen zijn van de (Nederlandse) markt verdwenen en/of vervangen door SUV-modellen waar meer vraag naar is.

Gelukkig is er ook nog altijd een groot aanbod MPV-occasions, want in het verleden hebben bijna alle grote merken wel een MPV-model in het aanbod gehad en die werden doorgaans ook goed verkocht. Meer informatie over MPV-occasion-modellen vind je in hieronder.

Modellen en uitvoeringen MPV

In de loop der jaren zijn talrijke MPV-modellen geïntroduceerd. Het is onmogelijk om die allemaal te bespreken. We pakken er een paar uit. Zo waren het in de jaren tachtig de Renault Espace en Chrysler Voyager die zorgden voor de doorbraak van de MPV. De Renault Espace vooral in Europa en de Chrysler Voyager vooral in Amerika. Dit waren overigens niet de allereerste MPV’s. Ook de doorbraak van de compacte MPV is voor een groot deel aan Renault te danken, met de introductie van de Renault Mégane Scénic in de jaren negentig. Citroën en Peugeot introduceerden eind jaren negentig met de Berlingo en Partner eveneens een nieuw segment: de ludospace, een MPV op basis van een compacte bestelbus.

In de jaren daarna kwamen bijna alle ‘gewone’ automerken wel met een MPV-model. Naast de genoemde modellen zijn ook de middelgrote Citroën Picasso, Ford C-Max, Volkswagen Touran en de iets grotere Opel Zafira en Peugeot 5008 van oudsher populaire modellen in Nederland. Zelfs luxemerken zoals BMW en Mercedes-Benz kwamen met MPV-modellen, namelijk de BMW 2 Serie Active Tourer en Mercedes-Benz B-Klasse.

De laatste jaren zijn steeds meer tussenvormen van de MPV verschenen. Ook heeft de opkomst van de SUV ervoor gezorgd dat sommige MPV’s SUV-achtige elementen kregen. Heel soms waren er ook echte kruisingen tussen beide segmenten, zoals de bijzondere Renault Scenic SX4, die dankzij 4x4-aandrijving over serieuze offroad-eigenschappen beschikte zonder in te leveren op praktisch gebruiksgemak in het interieur.

Een laatste categorie MPV-modellen is die van de zogenaamde micro-MPV. Dat zijn auto’s zoals de Nissan Note, Opel Agila en Suzuki Wagon R+. Deze modellen worden in de praktijk echter zelden een MPV genoemd en meer gezien als een hoog model hatchback.

Hoeveel kost een MPV?

Nieuwprijzen

De prijzen van een nieuwe MPV verschillen per merk en type, maar een trend is helaas wel dat deze modellen steeds duurder zijn geworden. Dat is een van de redenen voor de teruglopende vraag: voor veel gezinnen ligt een nieuwe MPV buiten het budget. Toch hoeft een nieuwe MPV ook niet heel duur te zijn. De Dacia Jogger is er bijvoorbeeld vanaf zo’n 22.000 euro en biedt bijzonder veel interieurruimte voor het geld. MPV-modellen zoals de Citroën Berlingo, Peugeot Rifter en Opel Combo hebben een vanafprijs van ongeveer 39.000 euro, al komt dat vooral doordat in Nederland alleen nog de volledig elektrische uitvoering wordt geleverd. Dat is wat duurdere techniek. De Mercedes-Benz Citan is er in personenuitvoering ook vanaf zo’n 38.000 euro, of vanaf 47.000 euro als luxere en volledig elektrische EQT. De BMW 2 Serie Active Tourer en Mercedes-Benz B-Klasse hebben een vanafprijs die rond de 42.000 á 48.000 euro ligt.

Prijzen voor occasions

De MPV is lange tijd een zeer populaire carrosserievorm geweest, waardoor nog altijd een bijzonder groot aanbod MPV-occasions beschikbaar is. En ook nog eens vanaf lage prijzen. In het bijzonder de Renault (Mégane) Scénic is vaak al voor minder dan 1.000 euro te vinden. Ook de vergelijkbare Opel Meriva komt in deze prijsklasse bovengemiddeld vaak voor. Behoefte aan meer ruimte? De Chrysler Voyager, Opel Zafira en Renault Espace zijn ook in deze voordelige prijsklasse voorhanden. In deze gevallen gaat het wel vaak om exemplaren van zo’n twintig jaar oud en met veel kilometers op de teller.

Voor een MPV van maximaal tien jaar oud moet je rekenen op vraagprijzen vanaf zo’n 4.000 euro of hooguit iets daaronder. Dat is nog steeds niet veel als je kijkt hoeveel ruimte je daarvoor terugkrijgt. Het aanbod MPV-modellen in deze prijsklasse is divers. Van de Ford C-Max en Volkswagen Touran tot de Dacia Lodgy en Peugeot 3008. Afgezien van de genoemde Dacia Lodgy beginnen grote MPV’s zoals de Opel Zafira in beeld te komen bij ca. 6.000 euro. Als je zoekt naar een bijna nieuw MPV-model met alle luxe aan boord, kan de prijs natuurlijk flink oplopen. Een bijna nieuwe MPV-occasion zal ook een bijna-nieuwprijs hebben.

FAQ

Wat betekent MPV?
De letters MPV staan voor Multi Purpose Vehicle, ofwel ‘veelzijdig voertuig’. Een MPV biedt namelijk niet alleen plaats aan veel inzittenden, maar ook aan veel bagage. Daarnaast heeft een MPV vaak een flexibel in te delen interieur. Je kunt bijvoorbeeld de stoelopstelling veranderen, voor meer bagageruimte en minder zitplaatsen of andersom. Bij sommige MPV’s zijn de stoelen zelfs draaibaar zodat je ook met je rug in de rijrichting kunt zitten.
Wat is het verschil tussen een MPV en SUV?
MPV’s en SUV’s zijn in een aantal opzichten vergelijkbaar. Beide bieden doorgaans plaats aan veel inzittenden en veel bagage. Het belangrijkste verschil is dat bij een MPV een zo praktisch mogelijk interieur voorop staat. Bij een SUV spelen bovendien terreincapaciteiten een belangrijke rol en tegenwoordig ook wel een aansprekend design. Dat gaat dan weer iets ten koste van de praktische eigenschappen in het interieur. Daarentegen zijn er maar zeer weinig MPV’s die ook het terrein in kunnen.
Zijn MPV’s zuinig?
Of een MPV zuinig is, hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Gemiddeld gezien ligt het verbruik van een MPV hoger dan dat van de gemiddelde auto. Aan de andere kant is een MPV ook groter en kan hij meer meenemen. Zeker de nieuwste modellen zijn dan ook best zuinig te noemen voor een auto van dat formaat en met zo veel binnenruimte. Tegenwoordig zijn er ook hybride of volledig elektrisch aangedreven MPV’s. Ook daarbij ligt het verbruik hoger dan bij een kleinere hybride of elektrische auto, maar in absolute zin zijn ze veel zuiniger dan een MPV zonder (deels) elektrische aandrijving.