Nissan Pulsar te koop: tweedehands en nieuw

Nissan Pulsar

Nissan Pulsar

de opvolger van de Sunny sedan

De Nissan Pulsar is eerst een mini en dan een compact stadsvoertuig. De auto wordt gebouwd door de Japanse bouwer Nissan sinds 1978. Er bestaan zeven generaties: N10/N11 (1978/82), N12 (1982/86), N13 (1986/90), N14 (1990/95), N15 (1995–2000), C12 (vanaf 2013) en C13 (van 2014). De naamgeving en de geschiedenis van de Pulsar zijn erg complex. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

Een voorname wijziging vindt plaats in 2000, wanneer de Pulsar in thuisland Japan vervangen wordt door de Nissan Bluebird Sylphy (later gewoon Nissan Sylphy). Vanaf dat moment zijn de meeste Pulsars hernoemde Sylphy’s. Specifiek voor wat betreft de Europese markten is de Pulsar vanaf 2014 de exclusief Europese vervanger van de Nissan Tiida. Het is dan de eerste keer dat de naam Pulsar verschijnt op het oude continent. ‘Pulsar’ is een portmanteau voor pulsating star (pulserende ster), een hoogst magnetische, roterende neutronenster. Het woord is een wat obscure verwijzing naar de auto waarop de Pulsar gebaseerd is, de Nissan Sunny sedan.

De Nissan Pulsar technisch bekeken

De eerste Nissan Pulsar verschijnt in mei 1978 en is de internationale vervanger van de Nissan Cherry (F-II). De nieuwe auto profiteert van Nissans aankoop (in 1966) van de Prince Motor Company, de motorspecialisten die eerder ook de Nissan Cherry ontwikkelen. De Pulsar behoudt daarbij het stuurmechanisme van de Cherry, net als de onafhankelijke ophanging. In Europa blijft zelfs de naam Cherry nog lange tijd behouden en wordt het voertuig in sommige markten, waaronder Nederland en België, zelfs even verkocht als Cherry Europe. Dit gebeurt om er het onderscheid te maken met de Cherry F-II, die er ook nog een tijdje blijft rijden. Deze ‘Europese Pulsar’ wordt eerst getoond op de AutoRAI van Amsterdam, in februari 1979. Nissan ziet zijn Pulsar als verbetering van de Nissan Sunny. Een opvallend kenmerk is de lange neus, die eigenlijk een nooit geproduceerde versie met longitudinale motor en achterwielaandrijving anticipeert. Uiteindelijk wordt echter alleen de versie met voorwielaandrijving gebouwd. Die verschijnt aanvankelijk enkel als sedan met vier deuren en uitgerust met een 1.2 of 1.4 litermotor. In september 1978 verschijnt vervolgens ook nog een coupé met twee deuren. In veel exportmarkten wordt optioneel een 1.0 motor van 45 PS aangeboden.

De nieuwe generatie Nissan Pulsar

In 1995 verschijnt de Nissan Pulsar N15. Deze generatie is relevant omdat de auto nu verhuist van de mini naar de compacte klasse. In Europa wordt dit voertuig verkocht als Nissan Almera. Er worden nu modellen met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving en met drie, vier of vijf deuren aangeboden. De driedeurs is daarbij enkel beschikbaar in Japan en Europa (en niet in Australië en Nieuw-Zeeland). In de VS verschijnt deze generatie niet. Daar rijdt dan nog de Nissan Sentra (B14) rond, die eveneens op de Sunny is gebaseerd. Op 16 mei 2014 wordt vervolgens in Europa de C13 Pulsar gelanceerd. Deze nieuwste Pulsar is gebaseerd op het CMF platform. Het is niet de vervanger van de C12 generatie (die verschijnt in 2013), maar wel de exclusieve Europese versie. De verkoop vangt aan in maart 2015. Verwarrend genoeg wordt de Russische variant hierbij verkocht als Tiida. Vanaf 2016 is dat ook het geval voor de Chinese versie. De Europese versie wordt gebouwd in Barcelona. De Russische Tiida wordt gebouwd in Izhevsk. In Europa betekent deze Pulsar nu ook Nissans terugkeer naar de uiterst competitieve markt van de compacte voertuigen. Zo is hij hier de opvolger van de Tiida, stopgezet in 2011; en dus ook gewoon de eerste Pulsar van Europa, waar eerder de Cherry, de Sunny en de Almera rondrijden. Aanvankelijk is de auto er uitgerust met een 1.2 DIG-T benzinemotor van 84 kW of met een 1.5 diesel van 78 kW. In oktober 2014 verschijnt er verder nog een 1.6 DIG-T van 140 kW (verkocht vanaf maart 2015).

Nissan Pulsar modellen en prijsklassen

In Europa verschijnt de Nissan Pulsar als hatchback met drie deuren, sedan met vier deuren of hatchback met vijf deuren. De transversale voormotor kan aangedreven worden met de voorwielen of met vier wielen. De motoren zijn allemaal I4. Motormodellen zijn de 1.5 GA15DE, de 1.6 GA16DE, de 1.6 SR16VE, de 1.8 SR18DE en de 2.0 SR20DE. De Russische variant heet ondertussen dus (nog steeds) Nissan Tiida (C12). De Japanse variant is de Nissan (Bluebird) Sylphy (N16/B17).

Beoordelingen voor Nissan Pulsar

5 Beoordelingen

4,4