Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
nissan-l.jpg

Nissan

Nissan

Vind het model dat bij je past

Nissan

Nissan is officieel opgericht aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw en daarmee één van de oudste autofabrikanten ter wereld. De eerste stappen binnen de auto-industrie werden zelfs al decennia eerder gezet onder de noemer DAT, niet veel later Datsun geheten. Al sinds mensenheugenis houdt Nissan zich bezig met auto’s voor de doorsnee consument. Nissan staat bovendien bekend als een pionier binnen de automobielindustrie. Zo komen de eerste EV en compacte SUV voor de grote massa van de hand van Nissan. Ook wordt Nissan geroemd om karaktervolle sportauto’s, zoals de Z-modellen van toen en nu, en de legendarische Skyline en GT-R. Nissan beschikt ook over een luxemerk, genaamd Infiniti. Lees verder

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Nissan

  • Eén van de oudste automerken ter wereld and still going strong
  • Bekend als industriepionier (bv. eerste EV en SUV voor de massa)
  • Vormt samen met alliantiepartners Renault en Mitsubishi één van de grootste autoconcerns ter wereld
  • Met spraakmakende sportauto's, zoals Z-modellen en GT-R

Historie Nissan

Het Japanse merk Nissan behoort – met een oprichting in 1933 – tot de oudste mainstream automerken. Eigenlijk is Nissan nog ouder wanneer je de historie van dochtermerk Datsun meerekent. Dat merk stamt namelijk uit de jaren ‘10 van de twintigste eeuw – destijds nog onder de merknaam DAT. Nissan, dat in één adem genoemd kan worden met Datsun, kent dan ook een rijke historie. Zoals wel vaker in die tijd, alsook tegenwoordig, gingen autofabrikanten allerlei samenwerkingen aan om hun tentakels verder uit te kunnen spreiden. Datsun vond die in het Brits-Amerikaanse merk Austin, en met succes. Hiermee werden de eerste belangrijke stappen buiten de Japanse thuismarkt gezet. Vanaf medio jaren ‘50 werden Austins zelfs volledig door Nissan gefabriceerd, onder licentie.

In de jaren ‘60 maakte Nissan furore op de Amerikaanse markt met een praktische pick-up en de inmiddels legendarische Skyline, de verre voorvader van de moderne GT-R. Sindsdien heeft Nissan de sportieve smaak te pakken. Er kwamen meer sportieve modellen, zoals bijvoorbeeld de 240Z Fairlady. De Patrol en Terrano, twee robuuste terreinwagens uit die tijd, leken welhaast onverwoestbaar. Deelname in de autosport was een logisch vervolg, en ook daar heeft Nissan talloze glimmende bokalen gewonnen.

Het ging het Japanse merk voor de wind en het werd één van de meest gevierde en bekendste automerken ter wereld. Niet in de laatste plaats omdat Nissan stappen in de markt zette die andere automerken (nog) niet aandurfden. Zo is Nissan een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden voor de massa – met de LEAF. Een paar jaar eerder nog, in 2007, opende Nissan met de Qashqai het segment van compacte SUV’s – als alternatief voor de traditionele hatchback. De rest is automobielgeschiedenis.

Andere merken wilden uiteraard ook een graantje van Nissans uiteenlopende verkoopsuccessen meepikken en lanceerden hun eigen varianten van een SUV, cross-over en/of EV. Eveneens het Franse Renault en Mitsubishi waarmee Nissan al enige tijd een alliantie vormt. Intussen dunde het modellengamma van Nissan voor Europa wat uit ten opzichte van de jaren 80 en 90. Evenwel behoort Nissan nog altijd tot de grootste en populairste automerken ter wereld.

Modellen en varianten

Nissan is actief in vrijwel alle marktsegmenten; van compacte stadsauto’s tot verschillende modellen in de (hogere) middenklasse en van lichte bedrijfswagens tot sportauto’s. Sinds de introductie van de eerste generatie Qashqai in 2007 en de aanhoudende populariteit van de SUV en cross-over, richt Nissan zich voornamelijk op dit type auto en bij voorkeur voorzien van een hybride- of geheel elektrische aandrijflijn. Buiten Europa is Nissan ook actief in het luxe-segment met het merk Infiniti. Door toenemende concurrentie – uit zowel het Westen, Azië en meer en meer ook China – is het aandeel van Nissan in de Europese markt verminderd. Door opnieuw vaker de stoute schoenen aan te trekken, iets waar het merk bekend om staat, hoopt Nissan zich de komende jaren meer in de kijker te spelen. De geheel nieuwe Micra (eind 2023) zou hiervan het eerste bewijs zijn.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Micra 5-drs. hatchback Benzine 1,0 l 68 kW (92 pk) 1.035-1.055 kg
Juke 5-drs. SUV/cross-over Benzine, hybride 1,0-1,6 l 84-105 kW (114-143 pk) 1.162-1.327 kg
LEAF 5-drs. hatchback Elektrisch - 110-160 kW (150-217 pk) 1.445-1.605 kg
Qashqai 5-drs. SUV Benzine, hybride 1,3-1,5 l 103-140 kW (140-190 pk) 1.305-1.587 kg
ARIYA 5-drs. SUV/cross-over Elektrisch - 160-225 kW (217-306 pk) 1.914-2.218 kg
X-Trail 5-drs. SUV Benzine, hybride 1,5 l 150-157 kW (204-213 pk) 1.625-1.786 kg
TOWNSTAR 5-drs. bestelauto Elektrisch - 90 kW (121 pk) 2.220-2.485 kg
Primastar 5-drs. bestelauto Diesel 2,0 l 81-125 kW (110-180 pk) 1.787-1.849 kg
Interstar 5-drs. bestelauto Diesel 2,3 l 100-120 kW (136-165 pk) 1.877-1.971 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Hoewel niet meer zo uitgebreid als voorheen, houdt Nissan er altijd nog een uiteenlopend modelgamma op na. Bovendien kan het zomaar zijn dat Nissan op termijn een comeback maakt met sportauto's en andere bijzondere modellen. Met het actuele aanbod is Nissan actief in de prijsklasse tussen € 20.000 en € 65.000. Met zijn luxemerk Infiniti opereert Nissan in de prijsklasse daarboven, tot circa een ton. Tot voor kort was de beresterke en bloedsnelle GT-R de duurste Nissan in de prijslijsten, variërend van € 150.000 tot € 250.000. De X-Trail is het huidige topmodel van de line-up, met een vanafprijs van een halve ton.

Model Vanafprijs (2023)
Micra € 20.490
Juke € 29.440
LEAF € 35.090
Qashqai € 36.940
ARIYA € 47.990
X-Trail € 50.930
TOWNSTAR € 30.990
Primastar € 47.600
Interstar € 48.100

Prijzen voor occasions

Nissan is een populair automerk, waardoor de occasionprijzen hoger kunnen liggen dan bij vergelijkbare modellen van andere merken (maar zo ook de restwaarde). Uiteraard is dit modelafhankelijk. Zo behoort de Qashqai tot een van de meest gewilde compacte SUV’s, terwijl de Micra relatief betaalbaar is ten opzichte van de populairste modellen in het B-segment, zoals de Volkswagen Polo en Ford Fiesta. Op de occassionmarkt zijn nog veel Nissans te vinden uit de tijd dat het merk nog over een zeer groot modellengamma beschikte. Het gaat om uiterst vriendelijk geprijsde occasions, maar houd er wel rekening mee dat dit niet meer de modernste exemplaren zijn.

Alternatieven

Nissan vist in dezelfde vijver als veel andere mainstream automerken en kent daarmee een sterke concurrentie. Daarnaast is Nissan allang niet de enige meer met meerdere SUV’s en EV’s in het gamma. De lijst met alternatieve opties is dan ook lang. Ford, Volkswagen, Toyota, Hyundai, Kia en zelfs concernbroers Renault en Mitsubishi mikken op hetzelfde klantprofiel. Zeer uniek is Nissan met de GT-R en de Z-modellen. Geen enkel ‘Jan modaal’-automerk heeft een sportauto van dit kaliber in huis, laat staan twee exemplaren. Waar de Nissan GT-R qua prestatieniveau zich met gemak kan meten met auto’s als de Porsche 911 en zelfs Ferrari’s en Lamborghini’s, kan de Nissan Z dat zonder moeite met sportauto’s als de BMW Z4, Audi TT en Porsche Boxster.

FAQ

Is Nissan een betrouwbaar merk?
Dit is wisselend en per model- en zelfs generatieafhankelijk. Uit onderzoeken komt naar voren dat sommige Nissans als zeer betrouwbaar te boek staan, terwijl andere storingsgevoeliger zijn. Onlangs nog is de nieuwe Qashqai door de Britten verkozen tot betrouwbaarste auto op de markt.
Komt er een opvolger van de fameuze Nissan GT-R?
De huidige generatie van de Nissan GT-R is al sinds 2009 op de markt. Telkens wanneer auto-experts en -kenners denken dat het doek dan toch valt voor de bejubelde supercar, lanceert Nissan een vernieuwde en verbeterde versie. Over die gedroomde opvolger is men zodoende niet zo zeker meer. Ook omdat het verdienmodel rond de GT-R is verslechterd als gevolg van een teruglopende vraag voor het model en hoge lokale en importheffingen vanwege emissienormen. Maar met Nissan weet je het eigenlijk nooit. Een volledig elektrische GT-R zou een optie kunnen zijn.
Wie was Carlos Ghosn, de ooit zo bejubelde CEO van Nissan, en wat is er met hem gebeurd?
Ga vooral de documentaire “The Curious Case Of Carlos Ghosn” op Netflix te kijken. Een aanrader!

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal

Anno 2023 bestaat het modelaanbod van Nissan uit de: