Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Volvo 2014

Veiligheid voorop bij Volvo 2014

Volvo is een automerk dat oorspronkelijk uit Zweden komt en in de jaren 20 wordt opgericht in Göteborg. In 1927 komt de eerste Volvo uit de fabriek, waarna het merk in razendsnel tempo de autowereld verovert. De geschiedenis gaat echter terug tot 1915, als deze naam als merk voor kogellagers wordt geregistreerd. De naam Volvo is Latijns voor 'ik rol'. Dit blijkt zowel van toepassing op de kogellagers als op de eerste auto's. Honderd jaar later is met de Volvo 2014-serie nieuw elan gegeven aan de oorspronkelijke traditie van veiligheid en betrouwbaarheid, die ook typerend is voor de tweedehands auto's van het merk.

De eerste Volvo-modellen

Als de autobranche aan het begin van de twintigste eeuw nog in de kinderschoenen staat, laat de veiligheid van het wegennet nogal wat te wensen over. Zeker een land als Zweden, met zijn lange afstanden en onverbiddelijke winters, vraagt veel van een auto. Volvo ziet het na de ontwikkeling van de eerste modellen als zijn taak om een personenwagen te ontwerpen die sterk en veilig genoeg is om de Zweedse omstandigheden te trotseren. De eerste Volvo-auto is de Volvo ÖV4, een cabriolet die over vier cilinders beschikt en een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur haalt. Het open karakter van de carrosserie is geheel in lijn met de eerste autodesigns van andere merken, maar het ontwerp blijkt weinig succesvol in Zweden. Vooral geïnspireerd door het klimaat, wordt in 1928 met de Volvo PV4 een dichte variant op de markt gebracht.

Innovatieve veiligheidsmaatregelen

Na een traditionele start met de ÖV4 besluit de Volvo-fabriek zich gaandeweg toe te leggen op de ontwikkeling van veiligheidsaspecten, iets wat tot die tijd niet bepaald gebruikelijk is onder autofabrikanten. Ruim voordat organisaties en overheden zich bemoeiden met het stellen van voorwaarden rond de veiligheid van auto's, verricht Volvo op dit vlak reeds pionierswerk. Zo worden in 1944 een veiligheidskooi en een stevige, gelaagde voorruit geïntroduceerd, terwijl in de jaren 50 de driepuntsveiligheidsgordel wordt ontwikkeld. Bij de Volvo 2014 en bij vrijwel alle andere autotypes is deze autogordel nog altijd gemeengoed. Latere innovaties zijn onder andere de invoering van kreukelzones (1966), het kinderzitje (1978), het derde remlicht (1986), de gordijnairbag (1998), waterafstotend glas (2004) en de externe airbag die uitklapt bij een frontale aanrijding (2012).

Nieuw tijdperk voor Volvo

De Volvo 2014 is een verbeterde versie van de XC90. Dit is een SUV met zeven zitplaatsen, waarvan de eerste generatie tussen 2003 en 2013 wordt gemaakt. Volgens de autofabrikant is de nieuwe variant de meest luxueuze Volvo ooit, waarbij onder andere wordt verwezen naar het innovatieve interieur, de zuinige motor en nieuwe voorzieningen rond de veiligheid (zoals IntelliSafe en SPA). Het 2014-model van de nieuwe Volvo is verkrijgbaar in uitvoeringen met een 190 pk dieselmotor, 225 pk dieselmotor, 254 pk benzinemotor of een twin engine elektrische/benzinemotor van 400 pk. De Volvo is daarmee ook als tweedehands auto een aantrekkelijke optie.