


Sterke punten
- Verschillende carrosserievormen beschikbaar
- Solide motoren in een breed gamma
- Veel vermogen op verzoek
Zwakke punten
- Technologie vaak kwetsbaar
- Problemen met het onderstel
- nogal sober interieur
Peugeot 306 : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Peugeot 306, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Peugeot 306
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Rijtesten: Peugeot 3008 HYbrid4 – Gereden: Peugeot 3008 HYbrid4

De Peugeot 408 lijkt nergens op en dat vinden we geweldig

Review: de elektrische Peugeot e-2008 (2020)

Rijtesten: Peugeot 107 – Gereden: Peugeot 107

Rijtesten: Peugeot 308 e-HDi – Gereden: Peugeot 308 e-HDi

Review: nieuwe Peugeot 308 is het mooiste meisje van de klas
Alternatieve modellen
Goede punten
- De Peugeot 306 maakt indruk met krachtige motoren op aanvraag.
- Binnenin biedt de compacte auto veel ruimte voor dagelijks gebruik.
- Het voertuig overtuigt met een goede wendbaarheid in het stadsverkeer.
- Veel van de motoren worden tot op de dag van vandaag als robuust en betrouwbaar beschouwd.
- Naast de compacte auto was er ook een sedan, een stationwagen en een cabriolet.
Data
Motor
Hoewel de Peugeot 306 slechts een kleine negen jaar is geproduceerd, waren er veel verschillende motoropties om uit te kiezen. Het aanbod varieerde van goedkoop en eenvoudig tot krachtig en sportief, en zowel diesel- als benzinemotoren waren beschikbaar.
Klanten kozen vaak om financiële redenen voor de benzineauto's. Als instapmotor vertrouwde Peugeot op een 1,1 liter motor met 60 pk. Met deze versie was het natuurlijk vrij rustig rijden; de 60 pk motor had 18,4 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/u te accelereren. De Peugeot 306 kon echter ook heel anders zijn, zoals een blik op de krachtigere varianten laat zien. Vanaf 1996 was een 2.0 liter benzinemotor met 163 pk beschikbaar als topmodel in het gamma. Met 193 Nm koppel was hij veel sneller in het dagelijks leven, onder andere haalde de compacte auto probleemloos een topsnelheid van 220 km/u. Het voertuig bereikte de 100 km/u in slechts 8,5 seconden.
Wie de Peugeot 306 koos voor de lange afstand, heeft waarschijnlijk ook met belangstelling naar de dieselmotoren gekeken. Deze beloofden een aanzienlijk lager verbruik en dus lagere onderhoudskosten. Het instapmodel had een motor van 70 pk, terwijl het topmodel 92 pk op de weg zette. Hier bedraagt de topsnelheid 180 km/u en de acceleratietijd naar 100 km/u werd opgegeven als 12,4 seconden. Toch verbruikte de motor bij dagelijks gebruik net geen 6,0 liter diesel.
De verdere uitrusting is degelijk en weinig verrassend. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vaste voorwielaandrijving of de handgeschakelde transmissie, die meestal altijd is inbegrepen.
Afmetingen
De afmetingen van de Peugeot 306, of het nu gaat om een cabriolet, een compacte auto, een stationcar of een sedan, variëren sterk naargelang de uitvoering. Het basismodel was bijvoorbeeld net geen vier meter lang, terwijl de stationwagen maar liefst 4,34 meter lang was. De breedte daarentegen veranderde nauwelijks en bedroeg meestal 1,68 meter, de hoogte tussen 1,35 en 1,41 meter. De Franse autofabrikant gaf het leeggewicht op als maximaal 1.270 kilogram en de wielbasis was maximaal 2,58 meter.
Ook de kofferbak en het laadvolume varieerden aanzienlijk, afhankelijk van de gekochte en gekozen versie. Desondanks zou minimaal 274 liter in de cabriolet en 338 liter in de compacte auto ruim voldoende moeten zijn voor de meeste dagelijkse bezigheden. Bovendien kon het laadvolume aanzienlijk worden verhoogd. Dit werd bereikt door de tweede zitrij neer te klappen, waardoor de stationcar een inhoud van 1.512 liter heeft. Bovendien kon met de Peugeot 306 ook een aanhangwagen worden gebruikt. Tot 1.200 kilogram trekvermogen (geremd) vertegenwoordigde hier een zeer solide waarde voor een oudere compacte auto.
Bouwperiode | 1993 – 2002 |
---|---|
Lengte, breedte, hoogte | 4,03 - 4,34 m x 1,68 m x 1,35 - 1,41 m |
Wielbasis | 2,54 - 2,58 m |
Inhoud bagageruimte | 274 - 1.512 l |
Leeggewicht | 985 - 1.270 kg |
Toelaatbaar totaalgewicht | 1.460 - 1.680 kg |
Cilinderinhoud | 1.360 - 1.998 cm³ |
Koppel | 111 - 193 Nm |
Topsnelheid | 165 - 218 km/u |
Acceleratie 0-100 km/u in s | 8,8 - 15,3 s |
Tankinhoud | 56 - 60 l |
Verbruik | 6,9 - 9,4 l (benzine), 5,2 - 6,5 l (diesel) |
CO2-uitstoot | 170 - 224 g/km (benzine), 141 - 164 g/km (diesel) |
Varianten
De Peugeot 306 had verschillende selecteerbare carrosseriestijlen om tegemoet te komen aan de verschillende smaken van de klanten. Naast de oorspronkelijke hatchback, die als drie- en vijfdeursmodel kon worden besteld, volgde vanaf 1994 al snel de cabriolet. De Franse autofabrikant breidde ook zijn eigen gamma aanzienlijk uit met een model met notchback en, vanaf 1997, een stationwagen, deze laatste met het achtervoegsel "Break".
Diverse configureerbare uitvoeringslijnen van de Peugeot 306 hebben ook een grote invloed gehad op het comfort en ook op de prijs van het voertuig. Op verzoek werd het model voorzien van een degelijke uitrusting, bijvoorbeeld centrale vergrendeling of een geïntegreerde radio.
Prijs
De Peugeot 306 overtuigt met een eerlijke nieuwprijs. Voor het basismodel was dit het equivalent van 14.385 euro aan het einde van de productieperiode. De topversie met veel vermogen en uitrusting werd door de autofabrikant geprijsd op een nog altijd aantrekkelijke 25.450 euro.
Gebruikt is de Peugeot 306 in veel gevallen zeer voordelig, maar vaak allesbehalve een veilige investering. Vooral problemen met het chassis, de stuurinrichting of de remmen vertroebelen het beeld bij een ouder model met meer kilometers. Met een gekeurde occasion zitten klanten toch aan de veilige kant en kunnen ze zo'n model vanaf ongeveer 2.000 euro veiligstellen.
Design
Exterieur
Aanvankelijk leek het model nogal klassiek en sober, maar in mei 1997 kreeg de Peugeot 306 een facelift. Dit deed het voertuig zichtbaar goed; tot op de dag van vandaag zien de nieuwere modellen er aantrekkelijker en frisser uit. Dat geldt bijvoorbeeld voor de uitgebreide lichtsignatuur die de voorkant van de compacte auto zijn populaire krachtige uitstraling geeft. Als je van kleur houdt, is de Peugeot 306 ook een goede keuze. Veel van de gebruikte auto's hebben opvallende en kleurrijke lakken die wat afwisseling op de weg brengen.
Interieur
Het interieur van de Peugeot 306 ziet er eenvoudig en netjes uit. De zeer eenvoudige bediening is één van de duidelijke sterke punten van het model. Ook de materialen en de kwaliteit van de afwerking zijn overtuigend. Het hoge comfort biedt enkele voordelen en mogelijkheden voor het afleggen van langere afstanden. De zachte, comfortabele stoelen zijn niet de minste factor die daartoe bijdraagt.
Veiligheid
De veiligheid van de Peugeot 306 is gemiddeld, mede door de leeftijd van het voertuig. In de Euro NCAP crashtest kreeg het model een solide beoordeling van drie van de vijf sterren. De veiligheidsuitrusting is echter op het absolute minimum; zij-airbags waren bijvoorbeeld niet eens beschikbaar voor het model. Ook in de crashtest is er duidelijke kritiek op het voertuig, bijvoorbeeld vanwege de gebrekkige bescherming van voetgangers bij een ongeval in de binnenstad. Andere voertuigen van hetzelfde bouwjaar zijn in dit opzicht echter ook niet echt overtuigend.
Alternatieven
Een goed alternatief is de Opel Corsa, die veel mogelijkheden biedt in het dagelijks leven en een echt ruimtewonder is. Als klanten op zoek zijn naar een model met een uitgebreide uitrusting, dan zijn de talrijke speciale modellen een goede keuze. Ook de prijzen zijn over de hele linie overtuigend; goede modellen met een lage kilometerstand zijn te vinden vanaf ongeveer 2.000 euro. Maar let op, stuurbekrachtiging voor de dieselmotor was niet beschikbaar voor een Opel Corsa occasion van de productiejaren 1993 tot 2000.