


Sterke punten
- Specifieke look
- Efficiënte hybrides
- Efficiënt chassis
Zwakke punten
- Afwerkingsdetails
- Interieurruimte
- Koffiemoleneffect CVT
Toyota C-HR : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Toyota C-HR, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Toyota C-HR
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Review Toyota C-HR 2.0 High Power Hybrid (2020)

Review Toyota Yaris Cross - Is dit de compacte SUV waarop jij hebt zitten wachten?

Strak in z'n trainingspak: Toyota Corolla Touring Sports GR Sport Plus (2020)

Waarom de Toyota Corolla Cross als geroepen komt

Toyota GR Supra MT review - Waarom een handbak de Japanse sportwagen nóg beter maakt

Toyota bZ4X test - Hoe goed is de elektrische suv die Toyota eigenlijk niet wilde maken?
Alternatieve modellen
Goede redenen
- Zelfs nog voor de grote baas van Toyota “no more boring cars” zei, verscheen de C-HR met zijn aparte looks, die vooral jongere kopers moeten overtuigen.
- Het motoraanbod telt alleen nog hybrides, met vermogens van 122 tot 184 pk.
- Ondanks het vermogen geven de hybride aandrijflijnen de voorkeur aan efficiëntie, met een laag verbruik en een minimale CO2-uitstoot van 110 g/km.
- Hoewel hij inzet op looks, verliest hij de praktische kant ook niet uit het oog: het koffervolume bedraagt 465 liter.
- Toyota staat bekend om zijn betrouwbaarheid, en dat zie je aan de garantie tot 10 jaar.
Alle belangrijke gegevens over de Toyota C-HR
Motoren
Bij zijn lancering kreeg de Toyota C-HR nog een 1,2 liter grote benzinemotor gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. Sinds de eerste facelift in 2019 wil hij alleen nog voort met hybride aandrijflijnen. In totaal zijn er twee.
Die hybrides delen hetzelfde principe: een atmosferische benzinemotor met hoog rendement gekoppeld aan twee elektromotoren die in een specifieke overbrenging zijn ingewerkt. Er is geen echte versnellingsbak, bij wijze van spreken, maar het principe benadert dat van een continu variabele transmissie (e-CVT).
De eerste hybride aandrijflijn komt van de Prius en bestaat uit een 1.8-viercilinder die in combinatie met de hybride overbrenging een totaal van 122 pk en 163 Nm produceert. De andere aandrijflijn gebruikt een 2.0-viercilinder die het totaal naar 184 pk en 202 Nm doet stijgen.
Op vlak van verbruik doen deze hybrides uiteraard beter dan concurrenten op benzine. De basismotor (1.8) geeft een gemiddeld verbruik op van 4,9 l/100 km en een CO2-uitstoot van 110 g/km (WLTP). De krachtigere motor verbruikt uiteraard meer, al blijft dat met 5,3 l/100 km en 119 g/km aan CO2 nog relatief beperkt.
Afmetingen
Productie | Sinds 2016 |
---|---|
Lengte, breedte, hoogte | 4,3 m, 1,7 m, 1,5m |
Wielbasis | 2,6 m |
Inhoud bagageruimte | 465 l |
Ledig gewicht | 1.395 - 1.460 kg |
Toelaatbaar totaalgewicht | 1.860 - 1.930 kg |
Cilinderinhoud | 1.798 - 1.987 cm³ |
Maximaal koppel | 163 - 202 Nm |
Topsnelheid | 170 - 180 km/h |
Acceleratie 0-100 km/h in s | 8,2 - 11 s |
Tankinhoud | 43 l |
Verbruik | 4,9 - 5,3 l/100km |
CO2-uitstoot | 110 - 119 g/km |
Uitvoeringen
Toyota verkoopt zijn C-HR in vijf uitvoeringen: Active, Dynamic, Style, Executive en Gr Sport. De Active is de enigste uitvoering die alleen beschikbaar is met de 1.8 Hybrid motor en bezit 17 inch lichtmetalen velgen, LED dagrijverlichting voor en LED lightguide achter, Intelligent Adaptive Cruise Control en parkeerhulp camera’s achter. De Dynamic borduurt hierop voort met gepolijste 18 inch lichtmetalen velgen, mistlampen voor en intelligente parkeersensoren voor en achter.
De Style voegt, zoals de naam al doet vermoeden, wat extra stijl toe aan de auto. Dit betreft zwart gepolijste 18 inch lichtmetalen velgen, privacy glass en stoelverwarming bij de voorstoelen. De Style heeft ook als enigste uitvoering een optie tot Premium Pack, dit houd in: een verwarmbaar stuurwiel en een compleet scala aan extra LED verlichting features.
Daarna heb je de Executive. Deze uitvoering bevat standaard de functies die bij het Premium Pack van de Style wordt aangeboden plus titaniumkleurige 18 inch lichtmetalen velgen, JBL premium audio met 9 JBL speakers en nano-e technologie voor zuivering van de interieurlucht. Als laatste heb je nog de GR Sport die met zijn zwart gepolijste 19 inch lichtmetalen velgen, een zwart gepolijste spoilerlip en een donkergrijze grille de perfecte optie is voor liefhebbers van sportief ogende bolides.
Buiten deze vijf uitvoeringen, biedt Toyota ook nog twee aparte business editions aan, de Business en Business Plus.
Nieuw- en occasionprijzen
De nieuwprijzen van het Toyota C-HR-gamma beginnen vanaf 33.595 euro (1.8 Hybrid Active). De 2.0 Hybrid Active kost minstens 37.995 euro. De GR Sport-modellen kosten minstens 41.795 euro met de basishybride en 43.895 euro met de krachtigere hybride. De occasionprijzen van de C-HR beginnen rond de 17.500 euro, voor een van de hybrides moet je rekenen op minstens 18.500 euro.
Design-highlights en interieur
De Toyota C-HR is een van de eerste modellen van het Japanse merk dat breekt met de wat saaie stijl van voordien. Hij neemt de techniek van de Prius over en verpakt die in een compacte crossover.
Buitenkant
Zijn hoekige lijnen en gespierde flanken werden rechtstreeks overgenomen van het gelijknamige conceptmodel dat twee jaar eerder op de expo van Parijs werd voorgesteld. De voorkant is nogal spits, de achterkant heeft een aflopende daklijn. Hoewel het niet Toyota’s gewoonte is, past het wel bij een jonger publiek. Sinds de facelift in 2022 heeft de C-HR nieuwe koplampen en achterlichten en een dak dat in een contrastkleur kan worden gespoten. De velgmaten variëren van 17 tot 19 inch.
Binnenkant
Net als de buitenkant lijkt de binnenkant alle automobiele stijlcodes te versmelten. En dat is wel degelijk het juiste woord, want alle lijnen zijn zwevend en bochtig. Centraal op het dashboard staat een touchscreen van 8 inch. Sinds de update in 2022 bevat dat het nieuwe geconnecteerde infotainmentsysteem Toyota Smart Connect, met standaard Apple CarPlay en Android Auto. Toch kan die update de leeftijd van de C-HR niet verhullen, zeker vergeleken met meer recente Toyota-modellen.
Rijhulp en veiligheid
In 2016 gaf de Toyota C-HR alle andere compacte crossovers het nakijken met zijn veiligheidsuitrusting. Die was zo compleet dat de andere merken tijd nodig hadden om bij te benen. Dat is nog steeds het geval: de C-HR krijgt standaard het Toyota Safety Sense-pakket. Dat omvat automatische noodremhulp, een adaptieve snelheidsregelaar, rijstrookhulp, verkeersbordherkenning en automatische koplampen. Door de royale uitrusting kreeg de C-HR van de Euro NCAP vijf sterren op de crashtests in 2017.
Alternatieven
De Toyota C-HR heeft heel wat concurrenten, bij alle merken. Zo zijn er compacte crossovers in de vorm van de Ford Puma, Peugeot 2008, Nissan Juke, Volkswagen T-Roc en T-Cross, Jeep Renegade, Honda HR-V, Fiat 500X, Opel Mokka, enzovoort. Recent lanceerde Toyota zelf nog de Yaris Cross, die zowat in dezelfde categorie speelt als de C-HR.