De kipper is een moderne kar die geschikt is voor vervoer van bulkgoederen

Handig lossen met een kiepwagen

Een kipper is een moderne uitvoering van de ouderwetse kar. De modernisering zit hem in de manier van ledigen: bij de ouderwetse kar gebeurde dit handmatig en bij een kipper mechanisch. Dankzij een hydraulisch systeem kan de laadruimte in een schuine stand worden gezet, waarna het lossen van de lading veel sneller en makkelijker is. Een kipper wordt daarom veel gebruikt in de landbouw voor vervoer van landbouwproducten of voor grondverzet, maar ook in de logistieke sector wordt regelmatig gebruik gemaakt van een kipper met name voor het transport van kunststoffen of afvalstoffen. Ook in de mijnbouw worden vaak kippers gebruikt voor het vervoer van delfstoffen.

Merken en modellen

Bekende internationaal opererende fabrikanten van kippers zijn Liebher en Joskin. Voorbeelden van Nederlandse producenten zijn Miedema, Bolland en Saris. Deze laatste heeft net als Hapert zowel achterwaartse als zijwaartse en zelfs driezijdige kippers in het assortiment. Een kipper kan worden uitgevoerd met een enkele as en als oplegger voor een vrachtwagen worden gebruikt. Er zijn ook één-assige en tandem-assige kippers die als aanhangwagen benut kunnen worden en achter een personenauto of vrachtauto worden gekoppeld. Meestal wordt de laadvloer van de kipper dankzij een hydraulisch systeem gekanteld. Er zijn ook elektrische varianten op de markt. De elektrische uitvoering heeft als voordeel dat ze met een afstandsbediening aangestuurd kunnen worden. Zo is het lossen veilig en overzichtelijk.

Relevante kenmerken

Bij de aanschaf van een kipper is het niet alleen belangrijk om te letten op het model, de kantelmogelijkheden en het kantelmechanisme. Ook het laadvermogen en de inhoud van de kiepwagen zijn belangrijk, evenals de mogelijkheden om de lading af te dekken of te stutten. De breedte van de banden is onder andere afhankelijk van de grootte, de zwaarte en het laadvermogen. Uiteraard dient een kipper te voldoen aan de wettelijke vereisten in het kader van de veiligheid. Daarbij moet gedacht worden aan de verplichte verlichting en remsignalering, maar ook aan de veiligheidsvoorschriften tijdens het lossen.
Naar boven