DAF’s LF is als kleinste telg van de transportfamilie samen met de grotere variant CF compleet vernieuwd. De introductie van beide series vond plaats tijdens de trucktentoonstelling in Birmingham.De LF-serie is speciaal ontwikkeld voor vervoer in binnenstad en regio. De kleine draaicirkel en lage instap vormen hierbij belangrijk pluspunten. Hoewel de LF in principe is bedoeld voor goederentransport, is hij niet alleen als bakwagen leverbaar, maar ook met een open laadbak en als trailer. Daarnaast heeft DAF voor de LF ook het PTO-programma (Power Take Off), waarbij het door de motoren geleverde vermogen deels kan worden aangewend om bijvoorbeeld de koelunit van een koelwagen van energie te voorzien.

Souplesse

De LF-serie is leverbaar met een 4,5 liter viercilindermotor met een maximaal vermogen van 207 pk (LF45) en een 6,7 liter zescilindermotor die maximaal 300 pk levert (LF67): de CF65, de CF75 en de CF85. Omdat het maximum koppel al bij 1200 toeren beschikbaar is, heeft de truck ook bij lage snelheden en kort na het opschakelen voldoende trekkracht. Bovendien hoeft de chauffeur dankzij de souplesse van de motor veel minder te schakelen en is de truck eenvoudig door het verkeer te loodsen.

Hybride

Inmiddels is ook de milieuvriendelijk Euro 6-lijn van de LF geïntroduceerd. Qua uiterlijk vertonen deze LF-varianten duidelijk de familiebanden met de grotere Euro 6-broers CF en XF. Om aan de Euro 6-norm te voldoen hebben de DAF-ingenieurs de meest moderne, zuinige en milieuvriendelijke motoren van moederbedrijf Paccar in de LF gezet. Naast de Euro 6-lijn heeft DAF een hybride versie van de LF ontwikkeld. Deze is uitermate geschikt voor vervoer in de binnenstad. De LF Hybrid is uitgerust met een elektromotor die zijn energie uit vrijgekomen remenergie haalt. Deze energie wordt opgeslagen in speciale lithium-ion accu’s, die de energie afgeven zodra de elektromotor vermogen moet leveren. Een computer bepaalt aan de hand van de omstandigheden wanneer de dieselmotor of de elektromotor voor de aandrijving moet zorgen. De LF Hybrid heeft ook een start-stopsysteem, waardoor hij bij stilstand het milieu niet extra belast.

Klaar voor de toekomst

Met de LF Euro 6 en LF Hybrid toont DAF dat het klaar is voor de toekomst, waarin zuinigheid en milieuvriendelijkheid een steeds grotere rol zullen spelen. Uiteraard zit de concurrentie niet stil. Mercedes-Benz heeft met de Antos-serie een sterke troef in handen en ook Scania, Volvo, MAN en Renault beschikken over modellen die de rivaliteit in dit vrachtwagensegment verhevigen.
Naar boven