Hanomag: specialist in grondverzetmachines

Geschiedenis van een Duitse machinefabriek

Hanomag staat voor Hannoverische Maschinenbau AG. In het Duitse Hannover zijn vanaf 1846 treinen, auto’s, vrachtwagens en tractoren geproduceerd. Vanaf het begin van de 20e eeuw is het bedrijf zich meer gaan richten op de productie van auto’s en vrachtwagens, en is de productie van stoomlocomotieven verkocht. De eerste vrachtwagens en tractoren van Hanomag werden aangedreven door stoom, maar deze techniek werd al snel vervangen door dieselmotoren. De auto’s van Hanomag waren voor hun tijd bijzonder modern, waardoor het bedrijf lange tijd marktleider is geweest in de productie van tractoren en lichte bedrijfswagens. In de jaren ’70 is de tractorproductie onderdeel geworden van Mercedes-Benz. De fabriek in Hannover is zich toen gaan specialiseren in grondverzetmachines. De tractoren en kleine bedrijfswagens van Hanomag zijn inmiddels een verzamelobject voor liefhebbers van oldtimers.

Zwaar grondverzet is mogelijk met de robuuste kwaliteit van Hanomag

Sinds 2011 maakt Hanomag deel uit van het Japanse concern Komatsu. Hanomag is een grote specialist in zware grondverzetmachines zoals shovels, bulldozers en graafkranen op de Europese markt. Deze zware machines worden gebruikt in de grond-, weg- en waterbouw. Ook voor de bos- en mijnbouw zijn er grondverzetmachines op de markt. Dankzij het hoge kwaliteitsniveau, het feit dat er nog volop handel in onderdelen bestaat en er onderhoud wordt gepleegd, worden oudere Hanomag grondverzetmachines nog steeds gebruikt en verhandeld. Er zijn in Europa, o.a. Nederland, namelijk nog steeds bedrijven die onderdelen kunnen leveren voor en onderhoud plegen aan Hanomag voertuigen.

Europese wielladers en graafmachines van hoge kwaliteit

Komatsu Hanomag GmbH, ook wel KOHAG genoemd, is construeert met name bouwmaterieel. Op ongeveer 200.000 vierkante meter fabrieksterrein worden in Hannover vooral graafmachines en wielladers ontwikkeld voor de Europese markt. Het bedrijf heeft daarvoor een Europees Technologie Centrum in Hannover opgericht. Mede daardoor worden in Hannover nu drie productgroepen gefabriceerd: mobiele graafmachines, wielladers met meer dan 80 pk motorvermogen, en kleine wielladers met minder dan 80 pk motorvermogen. De nieuwe modellen worden echter niet meer onder de naam Hanomag op de markt gebracht, maar onder de naam Komatsu of Kohag.
Naar boven