In de markt van de 4x4-terreinwagens heeft de Land Rover Defender al lange tijd het monopolie. Andere merken hebben wel geprobeerd om een goede vervanger te maken, maar zijn hier eigenlijk nooit in geslaagd. In 2007 deed Iveco een poging met de Massif. Het voertuig werd in dezelfde fabriek gemaakt als de Land Rover Defender. Dit werd gedaan door de Spaanse autofabrikant Santana onder de naam Santana PS10. Hierdoor leek de auto die voor Iveco werd ontworpen sterk op de Land Rover Defender. In Italië werd de Santana PS10 vervolgens voorzien van enkele nieuwe uiterlijke kenmerken en er kwam Iveco op te staan. Ondanks de vernieuwde buitenkant vertoont de Massif nog steeds veel gelijkenis met de Land Rover Defender.

Uitrusting

De Massif kon worden uitgerust met twee versies van de 3.0 liter-dieselmotor. Deze motor is niet speciaal voor de Massif ontworpen, maar komt uit de Iveco Daily. Zo is er de HPI 150 pk-versie met 350 Nm en een HPT 176 pk-versie met 400 Nm. De HPT-versie heeft meer pk dan de HPI-variant door toevoeging van een variabele turbo. De Massif kon alleen worden geleverd met een handmatige zesversnellingwisselbak. Een verschil met de Defender is dat het bij de Massif mogelijk is om de vierwielaandrijving uit te zetten en over te gaan op tweewielaandrijving. De Defender is uitgerust met een permanente vierwielaandrijving. Dit werd door Iveco gedaan omdat hiermee brandstof kan worden bespaard wanneer op een verharde weg wordt gereden en vierwielaandrijving dus niet noodzakelijk is.De Massif is verkrijgbaar in een aantal variaties. Zo is er een versie met een lange wielbasis (van 27,68 cm) en een versie met korte wielbasis (24,52 cm). Bij de carrosserie kan worden gekozen uit een hardtop, stationwagon, pick-up en een platformchassis. De Stationwagon met lange wielbasis kan zeven personen vervoeren. Daarnaast werd een versie gemaakt die voldeed aan militaire specificaties.

Concurrenten

De grootste concurrent van de Iveco Massif is de Land Rover Defender, die de basis heeft gelegd voor alle 4x4-voertuigen. Daarnaast is ook de Jeep Wrangler een grote rivaal. Jeep en Land Rover zijn de fabrikanten van de originele 4x4-terreinwagens. Daarnaast zijn er nog een aantal fabrikanten die voertuigen leveren die wat comfortabeler zijn maar ook off-road kunnen rijden. Hierbij kan worden gedacht aan de Nissan Patrol, de Mitsubishi Outlander en de Toyota LandCruiser.
Naar boven