Magirus-Deutz heeft een lange historie en traditie

Magirus-Deutz is van oorsprong een Duitse fabrikant van brandweerauto’s. In 1866 start Magirus in het Duitse Ulm en produceert eerst alleen speciale brandweerwagens en later ook vrachtwagens en bussen. In 1936 gaat Magirus samenwerken met de eveneens Duitse Deutz uit Keulen, een motorbouwer. Magirus-Deutz brengt sinds WOII auto’s en brandweerwagens op de markt. Het meest bekend van dit merk zijn wel de autoladders. In de jaren ’70 wordt Magirus-Deutz overgenomen door Iveco, een dochteronderneming van Fiat. Sinds ongeveer 1975 fabriceert het bedrijf brandweervoertuigen en trucks voor Iveco, nog steeds in het Duitse Ulm.

Magirus-Deutz fabriceert al meer dan een eeuw speciale brandweerwagens en trucks

Kenmerkend voor de brandweerauto’s en vrachtwagens van Magirus-Deutz is het speciale geluid van de luchtgekoelde Deutz dieselmotor. Dit geluid is zo bijzonder dat je de auto er aan herkent, nog voor je hem ziet. In 1949 is de luchtgekoelde dieselmotor technisch gezien een zeer geavanceerde motor. In oudere modellen zit de motor onder een kap in een vooruitstekende neus. De Magirus-Deutz Eckhauber wordt op deze manier in drie opeenvolgende series geproduceerd. Bij later modellen wordt de motor onder de cabine geplaatst. Zo heeft de Magirus-Deutz Rounded Cab-Over geen vooruitstekende maar een platte neus, die in het model Eicher nog rechter is.

De moderne Magirus-Deutz in samenwerking met Iveco

Sinds de samenwerking binnen het Iveco-concern produceert Magirus-Deutz vrachtwagens in de middelzware en zware gewichtsklasse: van 3,5 tot 30 ton. Deze vrachtwagens zijn o.a. geschikt voor de bouwsector. Het laatste model truck dat Magirus-Deutz voor Iveco produceert, is een vrachtwagen met aandrijving op alle wielen, die veel in het buitenland wordt gebruikt. Tegenwoordig richt Iveco Magirus zich op brandweermaterieel. Zowel in 2007 als in 2010 komen nieuwe moderne modellen brandweerwagens op de markt, die voorzien zijn van diverse geavanceerde technische hoogstandjes. Bij de aanschaf van occasions is het belangrijk te letten op onder meer het aantal gebruikersuren en het aantal gereden kilometers.
Naar boven