Net als personenauto’s komen vrachtwagens in verschillende vormen voor. Daarnaast zijn al deze vrachtwagens zo door de klant aan te passen, dat de vrachtwagen ideaal wordt voor de klus die de klant voor ogen heeft. Zowel in Nederland, als ook in het buitenland, zijn er bekende producenten van vrachtwagens te vinden.

DAF

DAF is een Nederlandse vrachtwagenfabrikant die begon met de productie van aanhangwagens en pas later vrachtwagens. Enige tijd later werden ook personenauto’s geleverd met de welbekende variometic versnellingsbak. Dit type versnellingsbak wordt tegenwoordig nog veel in Azië gebruikt, maar in westerse landen komt deze versnellingsbak niet of nauwelijks meer voor.De tak van de personenauto’s werd overgenomen door Volvo en DAF specialiseerde zich uitsluitend nog op het produceren van vrachtwagens. DAF beschikt over drie basismodellen, die van elkaar verschillen in grootte. Deze modellen zijn geheel aan de wensen van de klant aan te passen. In volgorde van klein naar groot zijn de modellen: de CF, LF en de XF. De CF is voornamelijk bedoeld voor transport in stedelijk gebied, de LF is geschikt voor vervoer tussen steden en de XF is gemaakt voor internationaal transport.

Scania en Volvo

Een van de twee grote vrachtwagenfabrikanten uit Zweden is Scania. Naast vrachtwagens produceert Scania ook dieselmotoren voor zware voertuigen, zeevaart en industriële toepassingen. Scania heeft een aantal verschillende modellen: de P-serie, de G-serie en de R-serie. De P-serie is gemaakt voor vervoer binnen steden en de regio, de G-serie voor vervoer tussen de steden op nationaal niveau en de R-serie voor internationaal vervoer. De R-serie won in 2005 de ‘Truck of the Year’-award en won diezelfde prijs nogmaals in 2010.De andere grote vrachtwagenfabrikant uit Zweden is Volvo. Naast vrachtwagens is Volvo ook bekend van het produceren van personenauto’s. In het productengamma van Volvo zijn onder de vrachtwagens vier basismodellen te onderscheiden. Dit zijn de FH, de FM, de FE en de FL.De FH is geschikt voor het vervoeren van zware goederen over grote afstanden. De FM is ,net als de FE, meer bedoeld voor vervoer in de regio. De FL is tenslotte geschikt voor vervoer binnen de stad. De drie bovengenoemde fabrikanten verkopen in feite hetzelfde type vrachtwagens en zijn dus ook grote concurrenten van elkaar.
Naar boven