Mercedes: een lange historie, een riant assortiment

Het begin van Mercedes, een wereldberoemd automerk

Mercedes, wie heeft er niet van dit merk gehoord? Deze auto, ooit bezongen door de inmiddels overleden zangeres Janis Joplin, wordt nog altijd geassocieerd met rijkdom. De geschiedenis van dit automerk gaat heel ver terug, namelijk naar de eerste auto, uit het jaar 1886. Dit is een motorwagen met drie wielen, gemaakt door Carl Benz. Een andere uitvinder, Gottlieb Daimler, heeft rond dezelfde tijd een vierwielige motorkoets ontwikkeld. Deze uitvindingen vormen de basis voor twee bedrijven die aan de wieg van de auto staan: Daimler Motoren Gesellschaft en Benz & Cie. Aan het begin van de 20e eeuw wordt de naam Mercedes ingevoerd door de Daimler Motoren Gesellschaft. In de jaren twintig gaan de twee autoproducenten samenwerken, waardoor Mercedes-Benz ontstaat. Deze naam wordt tegenwoordig meestal afgekort tot Mercedes.

Ruime keuze aan personenauto's van Mercedes

Inmiddels heeft Mercedes een uitgebreide serie personenauto's op de markt gebracht. Zo bestaat er in de lichtere klassen een auto met een motorvermogen van 70kW en 95 pk: de A 160 Limousine. Voor pure kracht en snelheid is er de opvallende SLS AMG Roadster. Deze rasechte sportwagen beschikt over 420 kW en 572 pk. Het prijsverschil tussen de A en SLS klasse is dan ook behoorlijk. Voor de eerste ligt de prijs rond de € 20.000 (afhankelijk van de accessoires en extra's). Voor een sportwagen in de SLS reeks moet er aan een bedrag van tegen de drie ton worden gedacht. Natuurlijk kan de prijs lager uitvallen wanneer de Mercedes als tweedehands auto wordt gekocht. Bovendien heeft Mercedes tussen de hoogste en laagste prijsklasse, automodellen ontwikkeld voor ieder gezin.

Mercedes als bedrijfsauto

Behalve op de ontwikkeling van personenauto's, heeft Mercedes zich toegelegd op het maken van voertuigen voor het bedrijfsleven. Zo heeft het automerk o.a. bestelwagens met of zonder laadbak, als combi of in een gesloten uitvoering in het assortiment. Ook de vrachtwagens van Mercedes worden gewaardeerd, in het internationaal transport, de distributie en in de bouw. Verder worden Mercedessen in het openbaar vervoer ingezet als stads- of streekbus, en in het toerisme als minibus of touringcar.
Naar boven